Читај ми!

Џез – Концерт поводом 60. рођендана Франца Хауцингера

Представићемо одабране сегменте концерта аустријског трубача Франца Хауцингера и његовог ансамбла Regenorchester XVII одржаног 22. марта прошле године у бечком џез клубу Porgy & Bess.

Аустријски трубач Франц Хауцингер добро је познат српској публици захваљујући честим гостовањима на београдском Ринг Ринг фестивалу. Ова чињеница је довољно сугестивна и у погледу његовог ауторског израза и свирачког стила, који је увек стремио експерименту и иновативним приступима свирању трубе. Премда је сарађивао и са великанима попут Дерека Бејлија или Вилијама Паркера, репутацију је стекао пре свега захваљујући себи самом, односно властитим поставама и пројектима у домену авангардног џеза и слободне импровизације.

Поводом свог 60. рођендана, прошле године одржао је концерт у чувеном бечком џез клубу Porgy & Bess, када се представио са својим квинтетом Regenorchester у којем суделују позната имена бечке експерименталне сцене: гитаристи и електроничари Кристијан Фенес и Мартин Зиверт, басиста Ангус Томас и бубњар Лукас Кениг. Будући да су чланови ове поставе у доброј мери и сами познати по оригиналном ауторском раду у различитим доменима савременог џеза и амбијенталне музике, њихов спој представља необичан амалгам различитих стилова.

Хауцингер у овом контексту више нагиње џезу него потпуно слободној импровизацији, те оставља свима одговарајућу свирачку слободу, не трудећи се да ограничи музику посебним аранжерским контекстом или концептом који би спутао њихове аутентичне ауторске личности. На тај начин концерт се креће у врло еклектичним смеровима, како на плану импровизације и динамике, тако и у погледу емоционалног садржаја аранжерски кохерентнијих музичких сегмената.

Аутор Никола Марковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво