Lepša strana Srbije – Požega

Gledaoci će imati prilike da se upoznaju sa znamenitostima ove opštine.Malo je poznato da je Gradski trg 2012. godine dobio NIN-ovu nagradu kao najuspešnije arhitektonsko delo i proglašen za najlepši trg u Srbiji.

Svedoci burne prošlosti požeškog kraja bili su i manastiri i crkve, od kojih su neki, kako zbog svoje lepote, tako i zbog istorijskog značaja, proglašeni za spomenike kulture i tako postali deo kulturnog nasleđa čitavog srpskog naroda.

Manastir u Godoviku potiče iz 14 veka i zadužbina je Nemanjića.

U selu Gorobilju, nalazi se jedna od najmanjih, ali i najstarijih crkava brvnara u Srbiji, posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja. Podigli su je 1705. godine novodoseljeni stanovnici, pridošli u ove krajeve posle seobe pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem.

Srpski knez Miloš Obrenović , najistaknutija ličnost srpske istorije  19. veka rođen je u požeškom selu Gornjoj Dobrinji u kojoj se nalazi Spomen kompleks. 

U Muzeju železnice uzanog koloseka nalazi se preko 500 eksponata, od kojih je najznačajniji eksponati su: lokomotiva RAMA  iz 1873. godine, kola Franca Jozefa....

Od zamenitih ličnosti ovog kraja treba izdvojiti narodnog heroja Petra Lekovića.

Opština Požega objedinjuje veliki broj sela koja raspolažu izvanrednim prirodnim lepotama, što pruža široke mogućnosti za razvoj seoskog turizma.

Malina je najznačajnija vrsta jagodičastog voća koja se uzgaja na teritoriji opštine Požega.

Prvi dobitnik nagrade prva truba u Guči 1962 godine bio je Radovan Babić, poreklom iz Milićevog sela , koji je na najlepši način promovisao sviranje na trubi zlatiborsko - dragačevskog melosa.

Autor: Zoran Trifunović

broj komentara 0 pošalji komentar