Читај ми!

Улазак у таму

"Мислила сам да је важно сагледати околности које су га навеле да учествује у томе, али овога пута не с наше већ с његове тачке гледишта“

Овај цитат је из предговора књизи Одлазак у таму новинарке и списатељице Гите Серењи. Она је током 1971. године разговарала са Францом Штанглом командантом два злогласна логора за истребљење, Треблинка и Собибор. Гита Серењи покушала је да схвати разлоге зашто један човек пристаје на зло и пристанком и сам постаје отелотворење зла.

Ново издање емисије Час анатомије бави се тим евидентним феноменом људске цивилизације, злом. Како настаје, развија се и опстаје. Зло које појединац чини другом појединцу, које чини друштву и заједници и које заједница и друштво чине њему. Уметност има своје јунаке зла, има и своје начине да зло представи, одговор на питање суштине зла, међутим, још увек није једнозначан.

Постоји ли аутентично зло, шта је радикално зло а шта "баналност зла“ о коме је писала Хана Арент? Мења ли зло своје појавне облике и зашто је тешко суочити се с њим?

Гости Часа анатомије су књижевна критичарка Милена Ђорђијевић и теолог Благоје Пантелић

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се