Eko perspektive: Beograd, zeleni grad

Pametni, kreativni uspešni ljudi poreklom iz Srbije rasuti su poput bisera po celom svetu. Njihovo znanje i iskustvo mogu da nam budu dragoceni na putu progresa u svim sferama života.

O tome svedoči i primer Miroslava Stojanovića koji bezmalo tri decenije živi i radi u Beču kao jedan od vodećih gradskih urbanista. U emisiji Eko perspektive čućete kako je moguće da se Beograd brzo, efikasno i bez mnogo investiranja pretvori u zelenu prestonicu Srbije i Evrope.

Oduvek je čovek gajio ljubav prema pejzažu i lepim zelenim površinama. Zadivljujući predeli iz prošlosti još uvek nas inspirišu, ali mnogo je odgovornih zadataka pred ljudima koji se danas bave pejzažnom arhitekturom. Gost emisije Eko perspektive, Miroslva Stojanović je za životni poziv odabrao ovu profesiju koja u savremenom dobu nije samo otelotvorenje ljubavi prema prirodi i lepoti, već predstavlja multidisciplinarni spoj umetnosti i različitih naučnih disciplina. Svojim znanjem i iskustvom Miroslav želi da pomogne Beogradu na putu do sticanja pozicije a i titule Zelene prestonice. Za ovj status, Beogrda se kandidovao 2018. godine, ali mnogo toga mora da se uradi kako bi se pristupilo realizaciji ove izuzetno značajne ideje, rekli bi i potrebe.

U novom izdanju serijala Eko perspektive Miroslav Stojanović diplomirani inženjer pejzažne arhitekture predstaviće svoju ideju i plan o Beogradu kao zelenoj prestonici. Govoriće o zanimnjivom i lako izvodljivom konceptu čije je osnovno polazište da se uspostavi održiv sistem zelenih površina koje bi se oslanjale na biljnu autohtonost i nacionalnu kreativnos. To znači da bi gradske celine predstavljale asocijaciju na najleše krajeve Srbije, planine, reke, kulturno - istoriske spomenike te bi tako Novi Beograd mogao da predstavi lepote Deliblatske peščare i Fruške gore, Vračar bi bio predstavnik planine Cer i oblasti koja okružuje Kolubaru, Rakovica bi mogla da dočara bogatsvo i raznolikost Šumadije a Voždovac bi postao mecena Divčibara i Zlatara....

Urednik emisije: Nataša Nešković

 

broj komentara 0 pošalji komentar