Čas anatomije: Jezik i nacija

Muzika-vizuelna umetnost-književnost. Ako muzika i slikarstvo direktno prenose čulni doživljaj sveta, književnost ima posrednika, reči i rečenice.

Ljudska sposobnost govora koji se razvija u čitave jezičke sisteme postala je važan kanal komunikacije i on se neprekidno usavršava. Komunikacijska funkcija jezika zato se navodi kao ključna u nauci o jeziku. Međutim, simbolički značaj jezika nije manje važan i o njemu se govorilo i govori kada treba potvrditi kulturni ili nacionalni identitet. Novo izdanje Časa anatomije bavi se pitanjem odnosa komunikacijske i simboličke funkcije jezika u novijoj istoriji. Da li se i danas nacionalna i kulturna pripadnost potvrđuju kroz jezik kao i u dobu romantizma, kako se sagledava odnos jezika i nacije i koliko smo svesni značaja komunikacijske funkcije jezika.

Gosti emisije su Boško Suvajdžić, profesor narodne književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, Gojko Tešić, istoričar književnsoti i Miloš Kovačević, sociolingvista i član Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizatorka: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar