Priče iz Njujorka: Mirko Ilić

Američki dizajner sa poreklom iz ovdašnjih balkanskih prostora, Mirko Ilić (Bijeljina, 1956) predstavlja se ovom polusatnom emisijom kao nekonvencionalni stvaralaac koji prema životu, svom poslu, karijeri, svetu... gaji odnos blage nadmoći i distance. Pogotovo se ta distanca uočava kada je u pitanju novac kao pokretač čovekovih aktivnosti.

U filmu "Priče iz Njujorka" reditelja i producenta Željka Mirkovića, snimljenom u Njujorku, na ulicama, ateljeima i u prostorijama Korporacije Mirko Ilić, ovaj crtač, ilustrator, i dizajner govori o svojim počecima, o famoznom Deda Mrazu nacrtanom crtačevom dečijom rukom na parketu stana pa potom pokrivenom majčinom rukom, sačuvanom; taj će se Deda Mraz pokazati važnim artefaktom u nastanku jedne upečatljive karijere.

To je karijera koja je Ilića još 1986. odvela u Njujork, bez ikakvog završenog umetničkog ili bilo kakvog drugog fakulteta, ali opremljenog vanserijskim crtačkim talentom, karijera, dakle, tokom koje su nastali omoti nekih od najslavnijih i najupečatljivijih albuma jugoslovenskog Novog talasa. To je takođe karijera u čijem su njujorškom, najvažnijem periodu, nastale ilustracije za sve vodeće američke dnevnike i nedeljnike, kao i njihove naslovne strane.

O Mirku Iliću u emisiji govore Milton Glejzer, legenda američkog grafičkog univerzuma, kreator jednog od najpoznatijih logoa na svetu, onog koji slavi američki najveći grad: I❤NY. Tu su potom Stiv Heler, dizajner i pisac, Maršal Arisman, direktor njujorške Škole vizuelnih umetnosti na kojoj Ilić drži katedru postdiplomcima, i Luk Bejker, kustos Muzeja moderne umetnosti (MoMA), u kome se Ilićevi radovi zastupljeni u stalnoj postavci.

Urednik: Bojan Bosiljčić

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. mar 2019, 09:27)
Dejan Djordjeivić [neregistrovani]

Molba za repriziranje

Poštovani urednici,
Obzirom da je termin filma o Mirku Ilicu bio pomeren za kasne noćne sate, te su mnogi moji prijatelji propustili da ga pogledaju, a zbog tog filma se se usijali naši telefoni, molim Vas da isti reprizirate, bar na RTS-3 i da termin reprize objavite.