Čas anatomije: Budućnost šezdeset osme

U leto 1968. Hana Arent piše Karlu Jaspersu i zapisuje i ovo: "Čini mi se da će deca u idućem veku jednom učiti o 1968. onako kao što smo mi učili o 1848."

Ovaj citat Hane Arent važan je i savremenom hrvatskom istoričaru Hrvoju Klasiću kada u svojoj obimnoj studiji analizira 1968. u Jugoslaviji i svetu. Ta opsežna analiza prošlosti odlična je podloga za razumevanje sadašnjosti.

Novo izdanje Časa anatomije postavlja pitanje: kako se vreme sadašnje koje je iz perspektive Hane Arent buduće vreme, odnosi prema toj turbulentnoj godini, tačnije, da li je ona ostala u mitskoj izmaglici ili je njen potencijal uspeo da dobaci pedeset godina unapred, do nas danas?

U svetu su studenti te 1968. ukazivali na neke nepravde liberalnog kapitalizma, u Jugoslaviji su se borili za socijalizam "s ljudskim likom". Šta je od svega ostalo i kako na tu temu razmišljaju svedoci a kako istoričari i istraživači toga vremena, reditelj Aleksandar Mandić, istoričarka Radina Vučetić i novinarka Ana Otašević

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac

Realizatorka: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čas anatomije Čas anatomije

Autor:
RTS

Učitelji su i učenici, umetnici su i kritičari, akteri na kulturnoj sceni su istovremeno i analitičari te scene. [ detaljnije ]