U svetu

Grupa novinara iz Srbije, među njima i ekipa RTS-a, nedavno je posetila Iran, gde je imala razgovore u Ministarstvu kulture te zemlje i obišla nekoliko redakcija.

Prošlog četvrtka emitovali smo prvi deo priče o Iranu, a drugi deo posvećen je mogućnostima unapređenja saradnje te zemlje i Srbije, o čemu govore predsednica Grupe iransko-srpskog prijateljstva u Parlamentu, Parvaneh Salahsouri i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.

Turizam u Iranu doživljava pravi bum, pa ćemo prikazati samo mali deo onoga što turisti mogu da vide kad dođu u tu veliku zemlju. U Teheranu smo obišli Golestan palatu, najstariji spomenik u glavnom gradu Irana, Veliki bazar, Muzej dragulja, most Tabjat, spomenik Azadi, toranj Milad.

U emisiji govorimo i o životu u Teheranu, saobraćaju, iranskoj hrani. U Širazu beležimo Vakil džamiju, bazar i hamam, tvrđavu Karim Kana, kao i mauzolej poznatog iranskog pesnika Hafiza, koji je rođen u tom gradu, poznatom po pesnicima, vinu i cveću.

Biser među oko milion kulturno-istorijskih spomenika Irana je Persepolis, ceremonijalna prestonica imperije Ahemenida, odnosno Prvog persijskog carstva, iz šestog veka pre nove ere.

Urednica emisije je Branka Kerkez

broj komentara 0 pošalji komentar
U svetu U svetu

Autor:
RTS - Branka Kerkez

Emisija "U svetu" je spoljnopolitički magazin koji jednom nedeljno donosi pregled najvažnijih svetskih zbivanja. [ detaljnije ]