Beokult: Vidljive i nevidljive granice

Svet, danas deklarativno usmeren ka uvažavanju Drugog i toleranciju, čini se da je premrežen granicama više nego ikad. Taj paradoks, između ostalog, bio je tema prošlogodišnje konferencije u Novom Sadu "Evropa - stalne i nestalne granice".

Tekstovi koje su tom prilikom napisali pisci i filozofi iz Srbije i regiona, objedinjeni su u knjizi koju je objavila izdavačka kuća Arhipelag. Gost emisije tim povodom je pisac Aleksandar Gatalica, jedan od učesnika konferencije. Događaji koje smo izabrali da predstavimo u ovom izdanju emisije Beokult, odlično mogu da se uklope u kontekst priče o granicama i graničnom, onim, ne samo vidljivim granicama, već i brojnim nevidljivim koje u slučajevima nekih umetničkih poetičkih usmerenja mogu da se prevazilaze otvarajući prostor za novo.

Procenite sami na koji način se mogu tumačiti "granice" (vidljive i nevidljive) prisutne u filmovima iz Srbije predstavljenim na upravo završenom Festu, premijeri predstave u režiji Jelene Bogavac "Život stoji, život ide dalje", doživljaju Kube na fotografijama izloženim u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, umetničkoj priči Eme Fik, Amerikanke na privremenom umetničkom boravku u Beogradu i prvom televizijskom demo festivalu "Bunt rok masters" koji organizuje RTS.

Urednica emisije: Marija Nenezić

Montažerka: Nada Dodig Zildžić

Realizatorka: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar