Metropolis

Nedavno, na naš jezik prevedena je i druga knjiga kompleksne i intrigantne trilogije o religiji, „Semiti: Rasa, Religija, Književnost" Gila Anidžara, profesora književnosti, jevrejskih studija i političke teologije na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gostujućem profesoru na beogradskom Fakultetu za medije i komunikaciju, koji će u večerašnjoj emisiji objasniti osnove svoje filozofske reartikulacije niza civilizacijskih postulata. O Anidžarevim tumačenjima govoriće i filozof Obrad Savić.

Književni kritičar, dr Predrag Petrović, predstavlja na naš jezik nedavno preveden roman „Nivoi života" Džulijana Barnsa.

Filmska kritičarka Kristina Đuković govori o izdanju „Srpska avangarda i film 1920-1932" dramaturga i teoretičara filma Božidara Zečevića, koji će takođe biti gost emisije.

Tumačeći novu dramu Biljane Srbljanović, „Mali mi je ovaj grob", pozorišni kritičar Slobodan Savić, postavlja pitanje da li je reč o novim prilozima za reviziju istorije ili pozorišnom obračunu kontroverzne spisateljke s prošlim i aktuelnim društveno-političkim kontekstom.

Podstaknut aktuelnim filmom „Operacija: Čuvari nasleđa" istoričar umetnosti, heritolog dr Milan Popadić istražuje na koji se način bitka za spomenike, odnosno, bitka za identit i kolektivno pamćenje, ali i za kulturnu nadmoć, manifestuje u mirnodopskim, a kako u ratnim uslovima.

Likovna kritičarka Danijela Purešević predstavlja izložbu fotografija jednog od naših najznačajnijih višemedijskih umetnika, Vladana Radovanovića, nastalih između 1957. i 1984. godine, koje su izložene u Galeriji Doma kulture „Studentski grad", kao i izložbu slika i crteža Bogoljuba Jovanovića, Milana Popovića i Igora Vasiljeva u Galeriji Hexalab, beogradskih slikara izrazitih individualnosti, koji su u prvoj polovini pedesetih godina proteklog veka ostvarili izuzetne stvaralačke domete, o čemu u emisiji svedoči idejni tvorac postavke, Petar Nedeljković, i istoričari umetnosti Nikola Kusovac i dr Ješa Denegri.

Urednik emisije: Danijela Purešević

Reditelj: Ramadan Demirović

broj komentara 0 pošalji komentar
Metropolis Metropolis

Autor:
RTS

Nedeljni magazin Metropolis - elitna televizijska emisija iz oblasti kulture i umetnosti. Urednički tim: Neda Valčić-Lazović, Danijela Purešević, Jasmina Vrbavac, Svetlana Ilić i Vojka Pajkić Đorđević. [ detaljnije ]