I bez muke ima nauke

U dvanaestoj epizodi serije I bez muke ima nauke, Raša i Dara objašnjavaju da je Jugoslavija bila jedna od pet zemalja u Evropi koje su proizvodile sopstvene računare.

Prvi jugoslovenski računar zvao se CER-10. Konstrukcija računara je započeta te, 1956. u Institutu Vinča, a zatim je rad nastavljen u Institutu "Mihajlo Pupin" i završen 1960. godine. Saznaćemo šta su to simbiotske veze, koji je nefunkcionalan organ u ljudskom telu, kako su razne kulture imale svoje mitove o Mesecu, u rimskoj mitologiji boginja Meseca se zvala Luna, u grčkoj Selena, u egipatskoj Izida. U ovoj poslednjoj epizodi drugog ciklusa serije: I bez muke ima nauke, najzad se Raša i Dara vraćaju u Beograd i sastaju se sa Danicom.

U ulozi devojčice je mlada glumaca Ana Ninković, u ulozi tetke je Ivana Despotović a ulogu teče tumači Ivan Tomić. Urednik: Tanja Čanić-Mlađenović, reditelj je Nenad Krkelić, scenarista Marina Milivojević Mađarev, kostimograf Suzana Gligorijević, Marina Škundrić Purić, scenograf Snežana Popović, snimatelji: Vasko Vasović, Aleksandar Luković, Petar Vujanić, Rade Bubalo, tonci: Srđan Bajski, Slaviša Petrović, izvršni producent serije Biljana Dautović, organizator Tihomir Semeljac, Srđan Boljević, Snežana Jokić.

broj komentara 0 pošalji komentar