Спона

Аустрија

Мајско издање емисије СПОНА, уреднице Вере Марјановић, снимљено је у Грацу, главном граду аустријске покрајине Штајерска, где ради део аустријског огранка глобалне мреже „Срби за Србе". Ову хуманитарну организацију основали су српски студенти 2005. године у САД, а данас на три континента ради десет огранака, док је централа у Београду.

 

Током протеклих година, кроз различите културне, спортске и забавне програме, студенти су прикупили преко три милиона еура, а и сами од својих скромних финансијских средстава сваког месеца уплаћују донације у буџет организације. Они су до сада помогли на стотине породица на Косову и Метохији, у БиХ, у Хрватској и у централној Србији. Једнима су градили и обнављали куће, а другима куповали намештај, белу технику и стоку, све зависно од потреба најугроженијих. Важно је напоменути да се комплетна помоћ купује у местима где породице живе, што је значајно за привреду јер се не ради о баш малим сумама новца.

 

Како су за емисију СПОНА испричали Стефан Копривица, Владимир Сандић, Дајана Ћетојевић и Момчило Стојнић, активистима организације „Срби за Србе" највећа награда је радост деце кад им се донацијама живот промени на боље. И након реализованих акција, они остају у контакту са породицама, обилазе их и поносе се њиховим успесима. Истина је, наводе студенти, да људе није лако анимирати да постану стални донатори, али посвећеност и транспарентност у раду се препознају, па њихове акције подржава један број предузетника српског порекла у Грацу. О томе сведочи угоститељ Бранко Јовановић, који са својим пословним партнером уступа свој ресторан за одређене програме, а у касу удружења увек дода и новчани прилог.

 

Организација „Срби за Србе" буди понос и наду да млади људи неће одустати од матице и свог народа, где год да се у свету налазе. Они верују у добро и добро чине, наглашавајући да ће са хуманитарним радом наставити и кад заврше факултете, али тада са већим личним донацијама. Заслужују да им се верује, али и да им се помогне у настојањима да врате осмехе на лица угрожене деце.

Уредник Мредијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

број коментара 0 Пошаљи коментар