Трезор

На захтев гледалаца репризирамо емисију о изворним севдалинкама из циклуса "Док је света и века".

Шта би младост без севдаха - реприза четврте емисија циклуса Док је света и века. Севдалинка је лирска, градска песма која је настала пре пет векова на просторима Босне и Херцеговине. То је песма чежње, вечите младости и сталног враћања у прошлост. Добила је име по турској речи „севда" што значи љубав. Аутори изворних севдалинки су непознати, а песма се у народу с генерације на генерацију уобличавала и формирала у данашњи облик. Након Другог светског рата, севдалинка доживљава своју експанзију захваљујући програму Радио Сарајева.

Од радио певача, најпопуларнији су били Заим Имамовић, "прва дама севдаха" Нада Мамула, а одмах за њима и  Химзо Половина, Сафет Исовић, Зехра Деовић, Зора Дубљевић, Беба Селимовић, Силвана Арменулић, Недељко Билкић и многи други. Један од првих музичара  у Радио Сарејеву  био је хармоникаш Исмет Алајбеговић Шербо, а годину дана након оснивања, у Радио Сарајево је дошао хармоникаш из Смедерева, Јовица Петковић, који је заједно са Шербом водио Народни оркестар.

Најпознатији аутори севдалинки  из тог периода су: Јозо Пенева, Раде Јовановић, Јовица Петковић, Драгиша Недовић, Осман Ђикић, Никола Шкрбо, Заим Имамовић, Зекеријах Ђезић  и други. У организацији загребачке агенције "Харлем" и београдског Центра "Сава", 18. новембра 2010. године одржан је концерт под називом "Вече севдаха". Изворне и компоноване севдалинке изводили су познати певачи из Босне, Хрватске и Србије, а пратили су их сарајевски оркестар Динка Мујановића и Народни оркестар РТС под управом Владе Пановића.

Двочлана екипа "Трезора" присуствовала је концерту иза сцене и забележила неколико казивања учесника. У емисији се могу чути севдалинке: "Ах, мерака у вечери ране", "Мујо кује коња по мјесецу", "Емина", "Тамбурало момче уз тамбуру", "Кад ја пођох на Бентбашу", "Не чекај ме, нити сањај", "Аманет ми бабо оставио"... Коришћен је материјал "Антологија БХ севдалинке" у издању Музичке продукције ЈС БХРТ.

Учесници: Зехра Деовић, Алма Субашић, Мерима Његомир, Влада Пановић, Неџад Имамовић, Недељко Билкић

Сценариста и водитељ Сандра Милошевић, сниматељ Зоран Нешић, организатор Гордана Грдановић, монтажер-реализатор Бранислава Теодосић, уредник Бојана Андрић

Снимано 18. новембра 2010, премијерно емитовано 10.03.2011, Редакција за историографију

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 28. сеп 2012, 02:17)
anonymous [нерегистровани]

Sevdalinke su zakon

Neverovatna je lepota sevdalinki, posebni su oni koji su stvorili takve tekstove, muziku, i naravno oni koji su to umeli tako da otpevaju. Po svakoj narodnoj pesmi, sevdalinki pre svega, moze se odigrati dramska predstava, ili snimiti ljubavni film, jer je to izuzetno lepo kazivanje o ljubavi, i svemu sta ide uz ljubav. U poslednjih 20 - ak, godina, nije stvorena niti jedna - jedina narodna pesma koja vredi, jer sve ono sto se snimalo, i pevalo do 90 -h godina proslog veka, pevace se vecno, a ono sto se danas snima i peva, nikada se vise pevati - nece! Danas na zalost nema niti jednog talentovanog, zivog tekstopisca koji vredi, i koji je u stanju da napravi dobru pesma, za sva vremena! Da li nema inspiracije, talenta, ili nesto drugo? Ljubitelj muzike kada cuje sevdalinku, iz B i H, ili Srbije oseca radost, milinu, pozitivnu energiju, optimizam, a kada slusa danasnju muziku, oseca mucninu, gadjenje.... Neka neka od danasnjih "pevaljki" otpeva antologijsku pesmu od Zehre Deovic: Dvije su se vode zavadile, ako moze!? Pozdrav svim ljubiteljima prave narodne muzike, sirom sveta, od Aljaske do Australije!

Трезор Трезор

Аутор:
РТС

Трезор пажљиво окупља архивске емисије око тематских целина, а посебном опремом представља нов ауторски, критички приступ одабраној теми, жанру или самом медију. [ детаљније ]