Тринаест дана

Политички трилер о најнапетијем тренутку хладног рата - тринаестодневној кубанској ракетној кризи 1962. године. (Thirteen Days, 2000)

13. октобар 1962. године амерички шпијунски авиони снимили су шокантне фотографије над Кубом. На њима се јасно видело да су Совјети разместили своје интерконтиненталне нуклеарне ракете готово уз саму америчку обалу.

Пројектили могу стићи до САД-а за само неколико минута и убити 80 милиона људи. Председник Џон Кенедии његови саветници - његов брат и тадашњи министар правосуђа Роберт Кенеди као и посебан саветник у Белој кући, Кенет О'Донел, на ког се Председник највише ослања, покушавају да изврше притисак на Москву да повуче своје ракете како би се избегао нуклеарни рат.

И док Кенеди и његов тим траже миран начин решавања кризе, војни представници проблем желе да реше инвазијом на Кубу. До 28. октобра следи 13 напетих дана - у историји познатих као раздобље на рубу нуклеарног рата. Председник мора да пређе преко политичког минског поља и избегне трећи светски рат...

Улоге: Кевин Костнер, Брус Гринвуд, Стивен Кулп, Дилан Бејкер...

Режија: Роџер Доналдсон

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2019, 21:11) - anonymous [нерегистровани]

Film...

...prikazuje dogadjaje vezane za Kubansku krizu iz americkog ugla.
Licno ne sporim ulogu Kenedija i njegovog brata u razresenju krize,ali sam misljenja
da je rukovodstvo tadasnjeg SSSR-a, svojim potezima doprinelo da je sve proslo
bez vecih posledica,sto ce svako ko pazljivo gleda,na kraju i videti!