Premijerka i ministri kritikovali izjavu Kajla Skota

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministri Zorana Mihajlović i Branko Ružić kritikovali su izjavu Kajla Skota da je "Kosovo suverena država, a ne takozvana". Premijerka je navela da je ambasador SAD bio sa njom na sastancima i da zna "da ako neko nazove Kosovo državom ti sastanci se prekidaju i taj neko napušta vladu".

Premijerka Ana Brnabić smatra da je ministar Aleksandar Vulin adekvatno reagovao na jučerašnju izjavu ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota i dodala da je ta izjava skandalozna i neprimerena.

"To je neprimereno, ne samo u diplomatiji, već predstavlja i nepoštovanje domaćina, budući da je data u zgradi Vlade Srbije", rekla je Brnabićeva novinarima nakon obilaska fabrike "Filip Moris" u Nišu.

Rekla je da joj je žao što mora to da izjavi u kompaniji koja predstavlja najveću američku investiciju.

Premijerka je navela da je ambasador SAD bio sa njom na sastancima i da zna "da ako neko nazove Kosovo državom ti sastanci se prekidaju i taj neko napušta vladu".

"Da nakon toga dođe i to izjavi, to je krajnje neprimereno", navela je premijerka.

Na izjavu Skota je reagovala i potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, poručivši da Kosovo nije i neće biti nezavisna država i da takav stav Srbije podržava više od polovine sveta.

"Ali, ono što Srbija danas, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava, jeste da dođe do trajnog, kompromisnog rešenja za Kosovo, kako bi se sačuvao mir u regionu i koje će omogućiti miran život za Srbe i Albance", navela je Mihajlovićeva. 

Dodala je da do takvog rešenja može da dođe samo ekonomski jaka, u svetu ugledna, nezavisna i samostalna Srbija.

Reagovao je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je rekao da izjava Kajla Skota nije politički korektna.

"Što se tiče tih atributa nezavisnosti, ja ne razumem da li je to tzv. Kosovo međunarodno pravni subjekt. Taj status se stiče članstvom u UN, a takva činjenica u međunarodnom pravu ne postoji", rekao je Ružić odgovarajući na pitanje novinara.

Prema njegovim rečima, ako je to stav SAD, o tome je legitimno razgovarati ali je naveo da smatra da nije politički kokrektno da se takav stav iznosi u zgradi Vladi Srbije.

Ranije danas na izjavu američkog diplomate reagovao je predsednik Aleksandar Vučić ocenom da bi bilo lepo da je Kajl Skot pokazao malo više poštovanja za zemlju koja mu je domaćin, ali i da je predstavnik vlade koji je prisustvovao tom događaju trebalo da reaguje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво