Вучић: Шта год је косовска влада за Скота и САД, за нас је "такозвана"

Шта год да је Косово и његова влада за САД и амбасадора Скота, за нас је то такозвана влада и такозвана држава, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве амбасадора САД да је Косово суверена држава. Вучић је упитао зашто промотери независног Косова уопште онда преговарају са Србијом и траже од Србије да пружи уточиште тобож сувереним државама у УН.

"Било би лепо да је показао мало више поштовања за земљу домаћина", рекао је Вучић и додао да је и представник Владе који је присуствовао догађају на којем је Скот дао ту изјаву требало да реагује.

"Шта год да је та такозвана влада Косова за вас, за нас је такозвана", рекао је Вучић и приметио да није до дипломата да исправљају новинаре, већ да одговарају на њихова питања.

"Нажалост, нисам био присутан", приметио је Вучић, али и подсетио да није реч о новом ставу америчке администрације и да је зато много скептичнији по питању ставова Вашингтона према Косову и Метохији него министар Дачић.

Ипак, каже, реч је о великој сили, са којом морамо да разговарамо.

Њихово је право, али и стил да тако говоре и заступају своје интересе, а наше је, каже, да бранимо српске интересе.

Како год, остаје питање, сматра Вучић, зашто уопште онда промотери Косова као суверене државе уопште преговарају са Србијом, зашто од Србије траже да Косову пруже уточиште у УН, ако је реч о правој влади и сувереној држави, и констатовао да нам, очито, следе велики проблеми и изазови, попут најаве могућности формирања војске Косова.

"Зашто и на основу које резолуције, ког међународноправног документа формирате војску Косова? Није ваљда на основу неког унутрашњег акта такозваног Косова? На основу неке резолуције УН? Бриселског споразума? Где то пише? Нигде", рекао је српски председник.

Реч је о чистом насиљу, правном насиљу, после којег, истиче, следи и физичко насиље и то је оно што нас брине.

"Код нас нико не лети наглавачке, али би добио прописан одговор, баш онако како он штити интересе САД, тако би добио и он, пристојан, одмерен, одговоран одговор из угла интереса Србије", рекао је Вучић на питање да ли би Скот "летео" да је он био присутан.

Скотову изјаву осудили су и премијерка Ана Брнабић, као и министри Зорана Михајловић и Бранко Ружић.  

Откуд Тачи на прослави победе сила савезница?

На питање да ли ће у Паризу, где ће у новембру бити обележено 100 година од победе у Првом светском рату, разговарати са Хашимом Тачијем, рекао је: "Ја сам спреман да разговарам увек и свуда. У Париз иду силе победнице у Првом светском рату, не знам какве Тачи има везе с тим? Ја идем."

Додао је да ће се, ако Тачи буде на маргинама тог скупа, "прошетати и до тих маргина".

"Надам се да ће и пре тога бити неких разговора", рекао је председник.

Одговарајући на питање у вези са термином "разграничење", Вучић каже да је његова идеја била да се знају границе између Срба и Албанаца и да се тако обезбеди мир и стабилност за наредних 100-200 година. Те границе, истиче, нико не зна да каже где су.

"Грађани Србије мисле да је боље да будемо ни на небу, ни на земљи. Мислим да то није добро, да то није стратешко сагледавање, али моје је да поштујем вољу народа и ја ћу је увек поштовати", истакао је Вучић.

Каже да је добро разумео вољу народа, за разлику од оних који су шетали улицама Београда "шокирани што су изгубили изборе, не са четири већ са 40 одсто разлике, јер ваљда у њиховом друштву или у њиховој Твитер заједници нико тако не мисли".

"На сто је дозвољено да се стави све, и зато кад чујем те глупости о 'прешевској долини', ја ћутим. Свако нека каже шта мисли па ћемо видети да ли можемо да постигнемо договор. Ако можемо, понудићемо нешто људима", каже председник Србије.

Међутим, наглашава да су мале шансе за тако нешто због неодговорног понашања Приштине, али и лицемерног става дела међународне заједнице.

Сачуваћемо све што је писано и речено

Вучић је одговорио и на питање новинара о медијским написима да је прича о субвенционисаним становима обична пропаганда.

"Молим вас, сачувајте те Ђиласове новине, сачуваћемо и ми и шта су рекли представници синдиката. Имам и са државне телевизије сачуване делове где се бог и батина Оливера Ковачевић спрда са 'Београдом на води' и тврди да неће постојати, а никада нисмо чули реч 'извините' за све њихове лажи", објаснио је Вучић.

Истакао је да ће за само месец дана почети изградња станова за припаднике служби безбедности, а да ће у свих седам градова радови почети до маја.

"За припаднике војске, полиције, БИА, Одељења за извршење кривичних санкција, крећемо још овог месеца са изградњом у Врању, Нишу, затим следе Краљево, Крагујевац, Београд, Нови Сад, Сремска Митровица, Пожаревац, Лесковац, Прокупље и Чачак", објаснио је Вучић.

"Неће много времена проћи и моћи ћемо да видимо ко је лагао. Испоставиће се, као и обично, и људи ће моћи да то виде", рекао је Вучић.

Рекао је да, уместо да неки поздраве добре ствари, као што су смањење незапослености, јавног дуга и слично, покушавају да те ствари претворе у нешто лоше.

"Говорили су о секретару за културу у Београду, а у њихово време нисмо имали музеје. Све оно што сте угасили, затворили, опљачкали, неко данас подиже и даје грађанима да могу да користе", поручио је Вучић.

Навео је да не уме да се бави пропагандом, и да се тиме, као и лажима и неистинама, баве његови противници.

Позвао је све који имају питања да поставе, јер је био оптужен да је наводно избегао шкакљива питања, да дођу и питају шта год хоће, а он ће одговорити, као и до сада на свако питање.

"Али нема питања којим је могуће да покажу да су неуспешни они који су успешни", нагласио је Вучић.

"Неки би да се врати време када није смела да се каже истина" 

Александар Вучић тврди да медији у Србији имају двоструке аршине, и да њему може свашта да се постави као питање, док се, како каже, ни медији који се сматрају провладиним, нити они "који су самопрокламовано независни", не усуђују да питају Вука Јеремића "за шта је добио пет милиона евра и то од лицâ потив којих се у свету води истрага за малверзације".

"Шта би било да сам ја тражио затворске казне за новинаре?" упитао је Вучић.

Поводом питања о тужби Драгана Ђиласа против Информера, Вучић је рекао да постоје двоструки аршини.

Навео је да је, на пример, у недељнику НИН од 100 страна он на 80 или 90, да га "нападају са свих страна" и додао да је један дневни лист на насловним странама писао о томе како је некога у једном подруму подмитио са 100 марака, а човека никада није ни видео.

Каже и да га сваке суботе и недеље нападају у Блицу, на две грчке телевизије у свим емисијама раде слично, да је и на другим телевизијама такође тако, "јер нису само Шолакове и Ђиласове у питању, већ и оне телевизије чији нису власници, али имају утицај".

Мора, каже, да трпи лажи, јер је то цена демократије и бављења политиком, а неки би, оцењује, да се врати управо то време када није смела да се каже истина, и да се врати време лажи и гашења медија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво