Predsednik Kine Si Đinping u Beogradu

Predsednik Kine Si Đinping došao je u trodnevnu posetu Srbiji. Na Aerodromu "Nikola Tesla" priređen je svečani, tradicionalni doček, a Sija i njegovu suprugu pozdravio je državni vrh Srbije. Po ulasku u vazdušni prostor naše zemlje avioni srpskog ratnog vazduhoplovstva dočekali su avion sa kineskom delegacijom. Položeni venci na spomenik nastradalim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju i postavljen kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra. Gosti iz Kine i domaćini prošetali su Kalemegdanom.

21.00 - Nikolić je priredio večeru u čast Si Đinpinga i tom prilikom mu uručio neobjavljenu fotografiju Si Džongsuna, oca sadašnjeg predsednika NR Kine, snimljene 1986. godine, kada je Si Džongsun predvodio delegaciju Komunističke partije Kine na 13. kongresu Saveza komunista Jugoslavije. U posveti Nikolić je napisao: "Znam da ste na svog oca ponosni i da tugujete za njim, kao i ja za svojim. I on bi danas bio ponosan na Vas."

17.30 - Gosti iz Kine upoznali su se sa Kalemegdanskom tvrđavom a deo srpske istorije prezentovao im je Relja Seratlić iz JP "Beogradska tvrđava". Seratlić je rekao da je Si pokazao impresivno znanje o Srbiji, a najviše ga je oduševio pogled na Savu i Dunav.

17.20 - Predsednici Kine i Srbije pošli su u obilazak Kalemegdana. 

17.05 - U Ulici trešnjinog cveta Si Đinping i Tomislav Nikolić postavili kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra. Ispred je otkriven i spomenik Konfuciju.

16.35 - Kineski i srpski predsednik položili su vence na Spomenik nastradalim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine. Intonirane himne "Marš dobrovoljaca" i "Bože pravde".

14.45 - U VIP salonu Aerodroma u toku je razgovor dvojice predsednika, u prisustvu njihovih supruga Dragice Nikolić i Peng Lijuan.

14.40 - Kineska nacionalna televizija direktno je prenosila doček predsednika Si Đinpinga u Beogradu, a na naslovnoj strani sajta većina vesti posvećena je srpsko-kineskim odnosima.

14.05 - Kineskog predsednika dočekao je predsednik Nikolić sa suprugom. Narodni ansambl je na aerodromu odigrao kolo, a Si je po tradicionalnom srpskom običaju poslužen pogačom i solju.

13.40 - Na Aerodrom "Nikola Tesla" sleteo avion kineskog predsednika.

13.35 - Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva.

Predsednika Kine na aerodromu su sačekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić, ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević.

Za Si Đinpinga na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, tradicionalno, uz so i pogaču, a kineskom predsedniku i njegovoj supruzi deca u srpskim narodnim nošnjama uručila su bukete cveća.

Predsednik Kine, njegova supruga i domaćini prošetali su kroz špalir garde Vojske Srbije, pozdravila su ih i deca u srpskim narodnim nošnjama, uz mahanje kineskim i srpskim zastavicama.

Potom je održan kulturno-umetnički program, koji je počeo izvođenjem kola "Igrale se delije", a tokom kojeg su predstavljene i narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

U govoru na beogradskom aerodromu Si je poručio da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

Predsednik Nikolić je istakao da prijateljstvo Srbije i Kine neprekidno traje već decenijama i da, kada je Kini bilo teško, među retkima koji je nisu napuštali bila je naša zemlja.

"Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva. Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti. Nama nisu potrebne nikakve posebne privilegije, već samo mogućnost da sopstvenim trudom i radom, uz pomoć prijatelja iz Kine i iz celog sveta, uz pomoć investicija naših prijatelja, omogućimo bolji život našim građanima i izgradimo Srbiju kao modernu i uređenu državu, kao što je to i Kina", istakao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić naglasivši da danas počinje nova etapa prijateljskih odnosa dve zemlje.

Nakon toga, predsednici su razgovarali u VIP salonu. "Sa radošću vas dočekujemo. Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno, mi se spremamo za žetvu pšenice", rekao je Nikolić gostu iz Kine.

Predsednici su posle podne položili vence na spomenik nastradalim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Cveće, odnosno hrizanteme u beloj boji, boji žalosti u Kini, položile su i njihove supruge, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i članovi kineske delegacije.

Poštu stradalim službenicima kineske ambasade odali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Kine u Beogradu Li Mančang, savetnici predsednika Srbije Stanislava Pak, Jasmina Mitrović Marić.

Si je došao u Srbiju na poziv predsednika Nikolića, što je prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Saobraćaj u Beogradu bio je otežan zbog posete Sija.

Za izveštavanje o ovoj poseti akreditovano je više od 800 novinara, snimatelja i foto-reportera, a predstavnici beogradskih medija direktan prenos prate putem video-bima u pres-sali Palate "Srbija".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се