Си Ђинпинг: Нови развој односа Кине и Србије

Председник Кине Си Ђинпинг поручио је у Београду да је уверен да ће његова посета Србији бити успешна и отворити нову историјску страну развоја односа између Кине и Србије.

"Очекујем да разменим мишљења са лидерима Србије о билатералним односима као и о другим питањима од заједничког интереса и с њима заједно испланирам будући развој наших билатералних односа", поручио је председник Кине у говору на београдском аеродрому "Никола Тесла", по доласку у тродневну посету Србији, чија је писана верзија достављена Танјугу.

Кинеска страна је, како је истакао, спремна да заједно са српском, користећи добар тренд, подиже ниво билатералних односа и практичну сарадњу на још виши ниво и тиме отвори нову ситуацију узајамне користи сарадње, заједничке победе и заједничког развоја.

Си је изразио задовољство због званичне посете, како је навео, "лепој Републици Србији" на позив председника Томислава Николића и пренео најсрдачнији поздрав и најлепше земље Влади и народу Србије, у име Владе и народа Кине.

Навео је да је традиционално пријатељство између Кине и Србије, као и њихових народа, издржало историјска искушења турбулентних промена на међународној и домаћој сцени и да "бележи нови сјај из старе традиције".

Према његовим речима, билатерални односи Србије и Кине су последњих година, нарочито од 2009. године, кад је успостављено стратешко партнерство између две стране, "корачали брзом траком развоја".

"Међусобна политичка поверења две земеље су учвршћују, а сарадња у области енергетике, изградње саобраћајних инфраструктура и пољопривреде бележе нове сјајне тачке, док је културна размена динамична, а размена људи све интензивнија", рекао је Си.

Си је рекао и да Србија и Кина одржавају комуникацију и координацију у вези са међународним и регионалним питањима и добро сарађују у оквиру успостављања веза и сарадње између Кине и централне и источне Европе.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 17. јун 2016, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Hipoteka

Srbija je odavno na dobos. Ko to nije shvatio neka nastavi da drema. Neke drzave su uredjene kao apoteka a neke postale hipoteka. Nismo jedini.

(петак, 17. јун 2016, 22:27) - Srpska stvarnost! [нерегистровани]

Srbija kao Hipoteka!

Sve ce to biti arapsko i kinesko...

(петак, 17. јун 2016, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

@__"Za sada dobro ide"

Mislim da se ne mora nikome na raport..USA i EU su partneri Kine ..Kina od njih koristi tehnologiju i prihvatila je zapadnu tržnu ekonomiju za sad i jednima i drugima odgovaraju takvi odnosi ..a i mi trebamo koji kolačić pojesti od njih svih...samo se nesmemo praviti da smo i mi jaki igrača kao u prošlosti..Kina neće ulaziti u sukoba sa zapadom jer bi ovi vratili fabrike kod sebe i druge lokacije

(петак, 17. јун 2016, 19:37) - anonymous [нерегистровани]

Za sada dobro ide

Samo da nasi ne uprskaju stvar sledecih nedelja kad im se na grbacu natresu zapadni ambasadori zbog ove posete a i sledece posete Medvedeva. Nedavno je Vucic bio u Moskvi pa je morao na raport kod dva ambasadora. Srecom, izasao je sa sastanka uspravljen;Problem je jeftin kineski celik koji ce preplaviti Evropu preko srpskih kanala i saobracajnica.

(петак, 17. јун 2016, 18:39) - anonymous [нерегистровани]

Veliko ?

A sta ce reci Velika Evropa, Amerika i ....???

(петак, 17. јун 2016, 18:02) - anonymousanoniman [нерегистровани]

Kina

Nema tu puno koristi od Kine

(петак, 17. јун 2016, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Dobro dosli prijatelji

Nadam se da ce Vasa poseta biti kako udobna tako i dobrotvorna za obe strane.
kako je to lepo kad se narodi i njihovi predstavnici uzajamno i bez arogancije uvazavaju. Dobro dosli!

(петак, 17. јун 2016, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

Prijatelji

Kina dolazi kao prijatelj a gospoda iz Amerike i Evrope dolaze da ucenjuju i postavljaju uslove.

(петак, 17. јун 2016, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Dobro dosli predsednice velike Kine!

Osecajte se udobno u prijateljskoj Srbiji!
Ziveli!