Постављен камен темељац за Кинески културни центар

Председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Томислав Николић поставили су на месту срушене кинеске амбасаде у НАТО бомбардовању камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открили споменик Конфуцију и таблу новоименоване Конфуцијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Кинески министар културе Луо Шуганг поручио је том приликом да Кину и Србију краси дуга историја и богата култура, као и традиционално пријатељство.

Полагање камена темаљца, према његовим речима, је симбол успешне сарадње две земље и доказ је пуне пажње које две земље придају сарадњи на пољу културе.

"Сарадња заузима веома важно место на новом Путу свиле, који је познат и под називом 'Један појас, један пут', а превазилази простор, временска ограничења, спаја садашњост са прошлошћу и у складу је са принципима мира, развоја, благостања, те Кину повезује са свим осталим земљама света", рекао је Шуганг.

Културни центар, како је истакао, биће отворен становништву Србије и допринеће продубљивању пријатељства два народа.

Министар културе Србије Иван Тасовац рекао је да полагањем камена темељца две државе граде даљи мост пријатељства и изразио уверење да ће Кинески културни центар бити тачка сусретања и разговора о новим партнерствима и допринети да оплеменимо везе два народа.

"Култура је јединствена константа која појединце и читаве заједнице оснажује, мења и чини способнима не само да разумеју једне друге већ да уживају у разноликости људског израза. Истовремено култура није само огледало духовних вредности историјског наслеђа, већ постаје и значајан чинилац одрживог развоја", нагласио је Тасовац.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да српска престоница данас слави пријатељство и показује да близина није исто што је блискост.

"Наше две земље деле меридијани и континенти, али наша блискост је искрена и трајна", рекао је Мали, додајући да је порука будућег Кинеског културног центра да Србија и Кина треба да буду ближе, да грађани боље упознају једни друге и да сваки дан уздижемо наше пријатељство.

"То је заједнички именитељ наших народа, да тамо где су други бацали бомбе и остављали невине жртве, ми градимо. Наш одговор је овај будући дом који не чине тек цигле и цреп, већ га гради наше пријатељство и учење које нам долази од Конфуција, а које је своје вредности потврдило и у завештањима српских мислилаца, то је учење љубави", рекао је Мали.

Нови културни центар, према првим нацртима, који се још финализују, требало би да има много различитих садржаја и дворану за приказивање филмова и позоришних представа, читаоницу, кинеску библиотеку, електронску библиотеку, простор за дружење и изучавање кинеског језика.

Два председника су раније положила венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године.

У НАТО бомбардовању 7. маја погинуло је троје службеника кинеске амбасаде, а више њих је повређено.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јун 2016, 04:27) - Ljuba [нерегистровани]

Bruce Lee - Chinese Dragon

Nadam se da će u novom Kineskom kulturnom centru biti i radionica tradicionalne kineske likovne i primenjene umetnosti,muzike i borilačkih veština.