Кинески председник одушевљен погледом на ушће

Током шетње Калемегданом, кинески председник Си Ђинпинг показао је велико интересовање за историју Београда и Србије, али је и показао импресивно знање о нашој земљи, а највише га је одушевио поглед на ушће Саве у Дунав, рекао је Реља Сератлић из „Београдске тврђаве“, који је пратио делегације током посете Калемегдану.

То је била неформална, опуштена, пријатељска посета, где је председник Кине показао интересовање за историју Београда и Србије, коју смо му заједнички председник Томислав Николић и ја појаснили, рекао је Реља Сератлић.

Сератић је рекао да је кинеског председника све занимало, од досељавања наших племена, развоја града, ратова, али је истакао да је Си показао „импресивно“ знање о Србији, те да се одушевио погледом на ушће.

„Био је фасциниран и историјом града и нашег народа“, рекао је Сератлић.

Додао је и да се председник Николић потрудио да угођај буде још већи и дао кинеском колеги много информација о Београду.

„Све га је занимало, и оно што је историја и географија, све време је постављао питања, није само протоколарно слушао шта имам да кажем“, утисак је Сератлића.

Како је објаснио, причу је почео тиме да је Београд један од најстаријих градова у Европи, са више од 2.000 година дугом историјом.

„Кинески председник је стекао одређено поштовање према месту на ком се налази и схватио је да имамо премало времена за тако дугу историју“, рекао је Сератлић.

Председници Кине и Србије прошетали су после подне Калемегданом, у друштву супруга, чланова делегација и новинарских екипа.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јун 2016, 09:32) - Др Томислав [нерегистровани]

@Срамота незнања

Знање историје није предуслов за прецедника!

(недеља, 19. јун 2016, 03:24) - Keti [нерегистровани]

Strasno

I mi koji smo bili zatoceni u TC -u Usce dobrih 45 minuta smo bili odusevljeni posebno. Ovo je luda drzava

(субота, 18. јун 2016, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

срамота незнања

2000 година пре данашњег дана значи шеснаесту годину нове ере. Ја сам Београђанин и срамота ме је када неко једном угледном интелектуалцу, који притом показује, како каже, завидно познавање историје земље у коју је дошао, покушава да потури неистину о старости Београда од преко 2000 година. И деца већ знају да се име Београда први пут помиње негде у другој половини деветог века. Шта ће нам то? Кинези су препаметан и премудар народ и њих не треба импресионират оваквом мегаломанијом, већ скромношћу мале државе и пре свега истином о њој. Како из ранијих периода, такао и сада и убудуће. Зар заиста у главама домаћина нема јачих аргумената за Србију од потребе да се лажно представљамо. Србија је поносна на то што јесте и ово је глас поносног Србина коме ни древна Кина не смета да у људима види људе. Немојмо почињари наговештену сарадњу оваквим грешкама.

(петак, 17. јун 2016, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

a gde je Dačić veliki poznavalac Kalemegdana

A gde je bio Dačić da mu objasni kako se zove Kalemegdan sa onim Kale.......ovo se ne važi bez njega :)

(петак, 17. јун 2016, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Koji komentar ...

kada neko ne vidi dalje od svoje senke...dal iz pakosti ili ne znanja ....

(петак, 17. јун 2016, 20:40) - Паре и ми! [нерегистровани]

Какав поглед!

Све ће то једном бити арапски БГ на води!