Bez likvidne privrede nema likvidne države

Vlada Srbije trebalo bi da formira interventni fond od dve do četiri milijarde evra koje bi se direktno upumpale u privredu i tako očuvala njena likvidnost, predlaže predsednik Ekonomskog saveta DSS-a Nenad Popović. Ukoliko mere izostanu, situacija u srpskoj ekonomiji na jesen biće veoma kritična, tvrdi Popović.

Predsednik Ekonomskog saveta DSS-a Nenad Popović smatra da bi vlada trebalo da formira interventni fond od dve do četiri milijarde evra, koje bi se direktno upumpale u privredu i tako očuvala njena likvidnost i upozorio da će, bez tih mera, situacija u spskoj ekonomiji na jesen biti veoma kritična.

Popović je Tanjugu izjavio da je najveći problem srpskih preduzeća kako da obezbede likvidnost, "jer bez likvidne privrede nema ni likvidne države" i napomenuo da se ni jedna mera vlade suštinski ne bavi problemom likvidnosti.

"Naša vlada je za pomoć privredi izdvojila samo 100 miliona evra i poslala privredne subjekte da idu u komercijalne banke koji će da im daju kredite", rekao je Popović.

Popović je upitao kako preduzeća koja još nisu privatizovana, ili su privatizovana u poslednje tri do četiri godine, sa jako lošim bilansima i opterećena hipotekama mogu da dobiju kredit od komercijalnih banaka.

Dugoročna strategija neophodna 

Popović je precizirao da je jedini način da se formira interventni fond od dve do četiri milijarde evra, a ako se planira i za 2010. i 2011. godinu, čak šest do sedam milijardi evra.

Ta sredstva bi se plasirala privredi preko Fonda za razvoj da bi se sačuvala likvidnost i to sa grejs periodima koji bi bili prilagođeni različitim sektorima i preduzećima.

"Mi smo već u recesiji i predviđam da će situacija na jesen, od oktobra do decembra, biti jako kritična", upozorio je Popović.

Predsednik Ekonomskog saveta DSS-a je naglasio da "Vlada još ne shvata da će ova kriza trajati tri, četiri godine" i istakao da nisu dovoljne kratkoročne mere za izlazak iz krize, već mora da postoji dugoročna strategija.

"Vlada donosi samo kratkoročne mere i te mere najmanje utiču na njen rejting", ocenio je Popović i dodao da se vlada uopšte ne bavi suštinskim problemom - kako izaći iz krize - već osluškuje javnost i mere da li su mere popularnije ili nepopularnije i da li utiču više ili manje na politički rejting.

"Vlada ni jednu jedinu meru nije donela kako bi pospešila rast domaće proizvodnje i kako bi očuvala radna mesta. Mere štednje neće pomoći izlasku iz krize, one će samo malo odužiti ovu agoniju", zaključio je Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво