Читај ми!

Од сутра јефтинији гас за индустрију, могу ли и грађани да очекују ниже цене

Гас за индустријске потрошаче, који троше 85 одсто тог енергента у Србији, од сутра ће појефтинити за око 15 одсто. За грађане остаје иста цена. Идуће године очекују се нови преговори са "Гаспромом" о набавкама природног гаса и надамо се да ће та цена бити повољна и да ће бити простора да гас појефтини и за обичне потрошаче, каже Јелица Путниковић.

Јелица Путниковић, оснивач портала "Енергија Балкана", очекује да ће да се ситуација у Гази и Украјини смирити и да гас неће поскупети на светском тржишту, с обзиром на то да Србија увози 80 одсто.

Идуће године нас, каже, чека и ново преговарање са "Гаспромом" о новим набавкама природног гаса и надамо се да ће та цена бити повољна и да ће бити простора да гас појефтини и за обичне потрошаче.

Добра ствар је, како указује, што је гас сада јефтинији на светском и европском тржишту и што га има довољно.

"Значи, све ово што се дешава у Црвеном мору на срећу није угрозило транзит гаса који стиже до Европе, оног утечњеног гаса у танкерима и ја се надам се да ће то ипак да се смири, јер изгледа да је све више оних који схватају да не смемо баш да се играмо трећег светског рата, а то ће сигурно утицати и на енергенте", рекла је Јелица Путниковић.

Надлежни у Србији кажу да у складиштима у Банатском двору и у Мађарској гаса има довољно за читаву грејну сезону следеће године. 

Међутим, у западној Европи су забринути због снабдевања гасом.

"Нема места паници, али забринутости има, пошто је била блага зима у суштини, иако је било повремених искакања. Европа има пуно гаса у својим складиштима и они кажу да су мирни. Међутим, оно што сви причају, складиште не сме да буде извор снабдевања. Европа је, ја бих рекла, брзоплето одустала од руског гаса и тај утечњени гас који стиже танкерима плаћа више", рекла је Путниковићева.

О цени струје

На питање да ли ће и струја бити јефтинија, Јелица Путниковић каже да се сада држава не меша ни у цену струје ни у цену гаса.

"Велики индустријски потрошачи преговарају са 'Србијагасом' за гас, са ЕПС-ом за електричну енергију. То слободно тржиште је профункционисало и према проценама, нико наравно сад неће рећи, ни ЕПС ни неки купац, да је платио 25 или 30 процената нижу цену електричне енергије, али то су процене да је више од 20 процената, можда и 25-30", рекла је Путниковићева.

Сада се, каже, на сцену поново могу вратити трговци електричном енергијом.

"ЕПС добија конкуренцију, јер држава када је одредила последњу цену која је била непуних 120 евра по мегават-сату, трговцима се то није исплатило, нису видели простор за зараду. Пошто је електрична енергија појефтинила у Европи, а ми смо добро повезани са свим околним земљама и та струја може да се транзитира, значи сада ЕПС мора да размишља, да понуди ону цену да му велики купци не оду код трговаца електричном енергијом", навела је Путниковићева.

Оно што је профункционисало, каже Путниковићева, наша берза електричне енергије је повезана и са мађарском и са словеначком у једну компанију.

"Струја може да се купи, фигуративно речено, негде на северу Европе, да стигне у Србију ако је јефтинија. Наравно, то је сад питање преговарања и процена, јер ако се купи одређена количина, а струја појефтини, видећемо каква ће бити ситуација", рекла је Јелица Путниковић.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара