Читај ми!

Додик: У СБ УН ће се вечерас чути истина и чињенице

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на седници Савета безбедности УН изнети истину и чињенице које не желе да чују само они који руше дејтонску БиХ.

Савет безбедности УН данас ће, на седници заказаној за 22 часа по нашем времену, расправљати о ситуацији у БиХ, на којој ће се обратити Жељка Цвијановић, a како сазнаје Срна, САД су упутиле захтев да се на седници обрати и високи представник Kристијан Шмит.

Уочи седнице, Милорад Додик је агенцији Срна рекао да народ треба да буде поносан на дипломатску активност и борбу да се спречи доношење срамног акта као што је резолуција о Сребреници, која Србе представаља као "злочиначки и геноцидан народ", а Републику Српску "геноцидном творевином".

"Срби су вековима били на страни истине и правде, патриотизма и антифашизма, а већ деценијама покушавају да нам ставе етикету злочинаца. То никада нећемо дозволити", поручио је Додик.

Нагласио је да се Република Српска увек борила за потпуну и доследну примену и поштовање Дејтонског споразума и Устава.

"Ништа друго нисмо тражили, нити тражимо осим онога на шта имамо право. Све време се залажемо за слово, а не дух Дејтона, док други све раде да униште споразум који је донео мир на ове просторе и остваре свој ратни сан о унитарној, муслиманској БиХ у којој би два конститутивна народа, Срби и Хрвати, били мајоризовани", рекао је Додик.

Истакао је да су сваку могућност за договор срушили бошњачки политички представници по налогу странаца.

"Један по један одступао је од званичне политике заједничких институција, игноришући у потпуности ставове Републике Српске, а заговарајући на сваком месту Алијину Босну, на коју Срби никада неће пристати", нагласио је Додик.

Додао је да бошњачки представници на заједничком нивоу никада нису представљали БиХ, па чак ни Федерацију, јер је и тамо ситуација иста.

"Њихове могућности своде се на покушаје да нешто ушићаре где год могу и стигну, јер капацитет и легитимитет за представљање БиХ без Републике Српске немају нити могу да имају. Могу да ходају по свету, измишљају, лажу, причају шта им је воља, али истина је једна и зна се који и чији ставови су релевантни. Само оно што је плод консензуса и договора три народа и два ентитета је званична политика БиХ, све друго су лажи и снови бошњачких политичких представника", истакао је председник Српске.

Додао је да се сада воде и монтирани политички судски процеси против представника Републике Српске "само зато што су поштовали Устав и што су се успротивили кршењу закона и самовољи неименованог странца који се лажно представља за високог представника".

"То је сва истина о БиХ коју ће данас имати прилику да чују сви у Савету безбедности. Република Српска води политику мира, политику без сукоба, политику поштовања слова, а не духа Дејтона и то је наш одговор на сталне нападе, подметања и лажи које долазе из политичког Сарајева", закључио је Додик.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара