Državi nije u interesu stečaj RTB-a Bor

Rudarsko-topioničarski basen Bor neće se naći pod stečajem, čak i ukoliko propadne treći tender za privatizaciju te kompanije. Kompanija strateški isuviše važna za državu, rečeno u Agenciji za privatizaciju.

Šef Službe za informisanje Agencije za privatizaciju Dušan Belanović tvrdi da u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor neće biti uveden stečaj, čak i ukoliko propadne treći tender za privatizaciju te kompanije.

"Iako zakon predviđa da posle tri neuspešna tendera preduzeće odlazi u stečaj, to se neće dogoditi u slučaju RTB-a pošto je ta kompanija strateški isuviše važna za državu, i nju zakon u tom delu ne obavezuje", objasnio je Belanović.

Prema njegovim rečima, u slučaju da i treći tender ne bude uspešan, Agencija će prodaju proglasiti neuspešnom i o daljoj sudbini RTB-a odlučivaće Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Belanović je precizirao da rok za otkup tenderske dokumentacije za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor ističe 16. januara 2009. godine u 17 sati, a da je rok za dostavljanje ponuda, 30. januar 2009. godine.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, do danas ni jedna kompanija nije otkupila tendersku dokumentaciju za strateško partnerstvo sa RTB-om.

Budući vlasnik bio bi u obavezi da investira 300 miliona dolara koji bi bili upotrebljeni za saniranje ekoloških problema, modernizaciju pogona i isplatu poverilaca.

Cena bakra u stalnom padu

Prethodna dva tendera u toku dve godine proglašena su neuspešnim jer najbolji ponuđači, rumunski "Kuprom" i austrijski "A-tek", nisu u zakonskom roku obezbedili novac za to preduzeće.

Cena tone bakra na londonskoj berzi metala tada je iznosila oko 9.000 dolara po toni, ali je od oktobra prošle godine u stalnom padu i sada je tri puta niža.

Pomoćnik direktora RTB-a Milan Dejanovski rekao je agenciji Beta da je zbog nedostatka sirovine za dobijanje bakra iz uvoza, Topionica od nedelje u zastoju, koji bi mogao da potraje najmanje sedam dana.

Prema njegovim rečima, količina sirovina iz borskih rudnika bakra je isuviše mala da bi njena prerada bila jedina delatnost pogona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво