Kako će se obračunavati penzije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija i istakao da je taj model najbolji i najpravedniji za naše nastarije sugrađane.

"Tokom sledeće misije MMF-a, krajem septembra, početkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti i u međuvremenu ćemo razgovarati oko još nekih modela, ali očekujem da će ovaj model, kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen", rekao je Siniša Mali odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Kako je rekao, jedan od potencijalnih modela za indeksaciju penzija je i tzv. švajcarski model, koji podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

"Oba pokazatelja su ponderisana sa po 50 odsto. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i po mom mišljenju je i najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja koji su i osnovne determinante visine penzija", objasnio je Mali.

Naveo je da se sada rade računice u vezi sa tim modelom i napomenuo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

"To je jedan od modela koji razmatramo. Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izdvojimo u budžetu za te potrebe. Ovo je sistemsko rešenje, dali smo obećanje prošle godine da ćemo naći fer formulu za indeksaciju penzije prema penzionerima. Kroz ovaj model siguran sam da ćemo to obećanje ispuniti", naglasio je Mali.

Sa rastom privrede i bolji standard

Životni standard građana će rasti kako bude napredovala privreda, što je sada slučaj, rekla je novinarima premijerka Ana Brnabić i istakla da se posebno vodi računa o penzionerima sa najmanjima primanjima.

"Mi u svakom trenutku obraćamo pažnju na životni strandard penzionera, a posebno na one sa penzijama ispod 25.000 dinara. Usvojili smo novi način obračuna nakande za zaštitu životne sredine, gde su domaćinstva penzionera sa manje od 25.000 dinara potpuno oslobođena te naknade. Tako da se trudimo u svakom trenutku da pazimo na životni standard naših penzionera", naglasila je Brnabićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво