Vlada ulaže 65 miliona evra u IT sektor

Vlada Srbije u naredne tri godine investiraće oko 65 miliona evra u infrastrukturne projekte u naučno-tehnološke parkove u Srbiji, rekla je premijerka Ana Brnabić, otvarajući inovacione laboratorije u beogradskom naučnom centru. Cilj je da Vlada napravi iskorak od ekonomije zasnovane na investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama, kaže Brnabićeva.

Proces 3D štampe omogućava bržu, jeftiniju i pogodniju izradu maketa, sklopova i delova. Mogu da se koriste u medicinske, stomatološke i ortopedske svrhe, u arhitekturi, građevinarstvu, industrijskom dizajnu, avio i automobilskoj industriji.

"Mi se bavimo dizajnom i proizvodnjom estetskih obloga za proteze. I kao što vidite kod mene i kao što se štampa na štampaču, to su obloge koje pokrivaju proteze", kaže Arsen Arsenović iz Pajret art tima.

"Mi sada proizvod pravimo ručno. Sa 3D štampačima taj proces će biti mnogo optimatizovaniji, moći ćemo bolju uslugu da pružamo korisnicima", kaže Anja Čarapić iz "Urbigo-a".

Počelo se od biznis inkubatora tehničkih fakuleta, da bi danas u Naučno-tehnološkom parku radilo 500 inženjera u 60 kompanija. Prošle godine zaradili su sedamnaest miliona evra.

"Ako tome uključimo prethodno 40 i nešto kompanija, alumni startap kompanije, mi sada imamo mrežu od više od 100 kompanija i sa skoro hiljadu inženjera, to je potencijal za razvoj", kaže Gordana Danilović Grković, v. d. direktora Naučno-tehnološkog praka Beograd.

U tom poslu bitna je podrška švajcarske vlade, a u planu su novi zajednički projekti.

"Zadovoljan sam što su u Naučno-tehnološkom parku prisutne brojne inovacione kompanije i što rade mladi inženjeri, jer to sprečava odlazak mladih iz Srbije, a neki se i vraćaju", kaže Ivo German iz državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske. 

"Cilj je da ova Vlada Srbije napravi iskorak od ekonomije zasnovane na investicijama koju mi danas imamo, gde se mi takmičimo sa drugim zemljama u okruženju i u subvencijama za otvaranje novih radnih mesta i dovođenje što većeg broja investitora da bismo smanjili nezaposlenost na jednocifrenu, da napravimo iskorak u ekonomiju zasnovanu na inovacijama", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Ulagaće se u naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu, Nišu, novu zgradu Instituta za fiziku, Biosens institut u Novom Sadu, biznis inkubatore u Čačku, Boru, Zaječaru, Kraljevu...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво