Useljen novi zatvor u Pančevu

Svi pritvorenici i osuđenici iz Okružnog zatvora u Pančevu preseljeni su u novi Kazneno-popravni zavod u tom gradu, koji je otvoren početkom oktobra.

Reč je o ukupno 123 osobe, među kojima je 90 osuđenih, 12 prekršajno kažnjenih i 21 pritvoreno lice, precizira se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dodaje se da je među preseljenima i 25 osuđenika i pet pritvorenih lica iz Odseka u Vršcu, koji, takođe, pripada ovom KPZ.

Novi zatvor u Pančevu je, kako se ističe u saopštenju, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, sa smeštajnim kapacitetom za 500 lica lišenih slobode.

Otvoren je početkom oktobra, a građen je dve godine, u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Prilikom izgradnje ovog zavoda ispoštovani su svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala sa 18 miliona, a Republika Srbija sufinansirala sa pet miliona evra, koji se odnose, pre svega, na opremanje objekata.

Zatvor će imati oko 270 zaposlenih, od čega je 170 novozaposlenih. Konkursi za popunjavanje radnih mesta u svim službama su u toku.

U saopštenju se napominje da će novi zatvor biti do kraja godine u potpunosti operativan.

Novi Kazneno-popravni zavod sastoji se od deset zgrada – dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata.

Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor.

Opremljen nameštajem koji prave "stanari" zatvora u Požarevcu–Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice), a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво