Отворен нови затвор у Панчеву

У Панчеву је отворен нови Казнено-поправни завод, један од најмодернијих затвора затвореног типа у Србији, за смештај 300 осуђеника и 200 притвореника. Комплекс се простире на 24.000 квадратних метара и састоји се од 10 зграда.

Нови панчевачки затвор отворила је министарка правде Нела Кубуровић, а отварању су присуствовали в. д. директора Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић, гувернер Развојне банке Савета Европе Ролф Вензел, као и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчић и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Андреа Орицио.

Затвор је грађен две године, у складу са стандардима европских затворских правила и може да се пореди са најсавременијим затворима Европске уније, а смештај затвореника ће почети у току овог месеца.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је том приликом да Министарство последњих неколико година ради на смањењу оптерећења у казнено-поправним заводима, пре свега испуњавајући међународне и европске стандарде за смештај осумњичених лица и лица која се налазе у притвору.

"Последњих пет година смо поправили свој положај. У Извештају Савета Европе из 2012. године смо били на последњем месту, са 156 осуђених на 100 слободних места, а данас је та ситуација знатно боља, са 106 осуђених на 100 слободних места", прецизирала је Кубуровићева и додала да се Србија сада налази у бољој ситуацији по том питању од неких држава Европске уније, као што су Мађарска, Белгија или Француска.

Она је најавила да ће и у наредном периоду Министарство правде наставити да ради на унапређењу смештајних капацитета.

Овај затвор је, како је напоменула, саграђен уз помоћ кредита Развојне банке Савета Европе у износу од 18 милиона евра, док је пет милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије.

Истакла је да је затвор опремљен намештајем који праве "станари" затвора у Пожаревцу – Забели, Сремској Митровици, Крушевцу и Нишу (кревети, душеци, столови, столице...), а који су претходно прошли стручну обуку за рад у металским и дрвним погонима у поменутим затворима.

У току је пријем запослених којих ће бити укупно 270, од тога 170 новозапослених, напоменула је Кубуровићева и додала да ће до краја године затвор бити бити у потпуности функционалан.

"У току овог месеца извршиће се премештај осуђених лица и запослених из Окружног затвора у Панчеву. Данас смо имали (Окружни затвор у Панчеву) затвор који је био у пешачкој зони у самом центру града, а сада се он измешта. Та зграда ће бити додељења граду Панчеву на коришћење", нагласила је министарка.

Орицио је рекао да је отварање новог затвора у Панчеву значајно из више разлога.

"Установа која се данас отвара не треба да послужи као модел само за Србију већ за све земље региона. Јако је модерна и комбинује и поштовање људских права", рекао је Орицио.

Према његовим речима, за ресоцијализацију осуђених лица значајно је да се инфраструктура може комбиновати са иновативним приступима за третман осуђених лица.

"Један од њих, који подржава ОЕБС, се спроводи у затвору у Сремској Митровици. У том затвору тренутно функционише азил за псе, где затвореници раде на рехабилитацији паса и њиховом удомљавању, а то поспешује и њихову ресоцијализацију", напоменуо је Орицио.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчић рекла је да данашњи догађај треба гледати у спектру реформе правосуђа, али и права затвореника.  

Гувернер Развојне банке Савета Европе Ролф Вензел изразио је задовољство што је затворен изграђен у предвиђеном року, напомињући да је импресиониран "свиме што је видео". 

"Драго ми је што је овај објекат у свему у складу са европским затворским правилима и коначно испунава снандард да не буде превелики број затвореника у затвору", рекао је Вензел.  

Овај Казнено-поправни завод састоји се од десет зграда – две за смештај осуђеника, кухиње, управне зграде, пријавнице, зграде за посете и техничких просторија, а простире се на површини од 24.000 квадрата.

Цео комплекс је покривен са више стотина камера за надзор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво