РТС у најмодернијем затвору у региону

Завршава се нови затвор у Панчеву. Комплекс од 10 зграда, на 24 хиљаде квадрата, имаће највиши степен обезбеђења и моћи ће да се упореди са најсавременијим затворима у Евопској Унији. Пре крај године у њега ће ући први осуђеници, а пре њих посетила га је екипа РТС-а.

На улазу су такозвана КД врата најновије генерације, тунел за скенирње ствари, а унутра 500 камера прати сваки покрет у свим деловима затвора. Окружује га двострука ограда. А свим системима управља се електронски са једног места.

"У периоду кад буде сезона грејања, осуђено лице отвори прозор, систем аутоматски региструје просторију у којој је отворен прозор, блокира грејање, зауставља грејање у контролној соби, служба за обезбеђење одмах реагује, указује осуђеном лицу да прозор мора да се затвори и тек онда систем дозвољава наставак грејања", објашњава управник КПЗ Панчево Дејан Бакић.

 Затвореници ће имати теретану, спортске терене, библиотеку, медицински блок. За осуђенике са посебним потребама предвиђен је смештај у њима прлагођеној згради. Намештај су направили затвореници у Пожаревцу, Сремској Митровици и Нишу.

"Објекат је грађевински завршен, остале су ситне грађевинске поправке и чишћење као и усељавање намештаја у ћелије као и повезивање безбедносних система са софтверима", каже Александар Дробњак, руководиалц пројекта "Модернизација затворских објеката".

Ускоро ће бити расписан конкурс за 200 радника.

"До краја године, након завршетка конкурса и обуке нових људи, очекујемо прелазак у нови објекат", додаје Дејан Бакић.

Према пројекту, казнено-поправни завод ће имати капацитет за смештај 500 лица лишених слободе. Тек ће бити донета одлука о томе која висина казне ће се овде служити.

У изградњу и опремање уложена су 23 милиона евра – већи део од 18 милиона је кредит Развојне банке Савета Европе, а пет милиона за опремање даје држава.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво