Obnova crkve Svete Petke na Kosovu

Belorusija će obnoviti crkvu Svete Petke iz 16. veka u povratničkom selu Drsnik kod Kline, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Osnovni cilj projekta pokrenutog u septembru u Belorusiji pod nazivom "Bela Rusija - Sestri Srbiji" je da se kroz dobrotvorne akcije prikupljaju sredstva za obnovu jednog od razrušenih srpskih hramova na Kosovu i Metohiji.

Lokalni sveštenik Slobodan Trajković ocenio je da će obnova te svetinje biti dodatni podstrek za povratak srpskog naroda, te da je to bio i razlog zbog čega je vladika raško - prizrenski Artemije predložio da baš crkva Svete Petke bude obnovljena.

Obnova crkve, spaljene nakon NATO bormabrdovanja podrazumevaće statičku sanaciju, pokrivanje, konzervaciju živopisa, izradu ikonostasa, izgradnju zvonare i uređenje porte.

Crkva je ranije najverovatnije bila posvećena svetom Nikoli.

Za spomenik kulture proglašena je 1958. godine, a 1990. godine kateogorisana je kao spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Povratak Srba u Drsnik počeo je pre tri godine kada je izgrađeno pedesetak kuća za povratnike ali zbog loših životnih uslova u selu boravi četrdesetak meštana sa dvoje dece.

Selo Drsnik se nalazi na tri kilometra istočno od Kline i veoma je staro naselje. Pominje se u povelji Stefana Prvovenčanog iz 1199. godine.

Do 1999. godine u Drsniku živelo je oko hiljadu ljudi, pretežno Srba.

Posle NATO bombardovanja Srbi su napustili selo a crkva je spaljena.

broj komentara 0 pošalji komentar