Bregzit – jednačina sa više nepoznatih, inicijalni šok na svetskim berzama

Efekti rezultata referenduma u Britaniji unutar Evropske unije teško su predvidivi u ovom trenutku, posebno s obzirom na to da je Britanija i inače imala poseban status unutar Unije. Ne samo da se još ne zna kakve će poteze Ujedinjeno Kraljevstvo i Brisel povući, već je nepoznanica i ko će naslediti Kamerona u Dauning stritu. Stabilnost funte i međunarodnog finansijskog tržišta – pitanje za ceo svet.

21.35 - Posle razgovora sa Kameronom i Angelom Merkel, predsednik SAD Barak Obama rekao da je uveren da je Velika Britanija posvećena tome da njen izlazak iz Evropske unije bude u procesu "sređene tranzicije".

19.40 - Ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević rekao je da će Bregzit uticati na politički život Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope, što će se videti u narednim mesecima i godinama.

19.25 - Referendum za nezavisnost Škotske je veoma verovatan nakon Bregzita, rekla je premijerka Škotske Nikola Sterdžon, prenosi Bi-Bi-Si

17.15 - Hiljade ljudi potpisale su peticiju da London proglasi nezavisnost. Inicijator peticije kaže da je London kosmopolitski grad koji treba da ostane u srcu Evrope, prenosi Bi-Bi-Si.

16.50 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su Britanci pokazali da "niko ne želi da hrani i subvencioniše slabije ekonomije". Njegov američki kolega Barak Obama poručuje da će odnos Londona i Vašingtona ostati isti.

Nakon 43 godine Ujedinjeno Kraljevstvo će, sudeći po rezultatima, napustiti Evropsku uniju. Izborna komisija je potvrdila da je na referendumu pobedio Bregzit sa 51,89 odsto glasova.

Mediji pišu o četiri moguća scenarija nakon što su Britanci na referendumu izabrali da napuste Evropsku uniju.

Za sada, Velika Britanija će ostati članica Unije. Referendum, da podsetimo, nije pravno obavezujući, a britanska vlada nema obavezu da deluje u skladu sa referendumskom odlukom.

Međutim, najverovatnije je da će britanska vlada aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma. Tada preostale članice izdaju smernice, a Komisija pregovara u njihovo ime. Da bi izlazak bio potvrđen, neophodno je da se kvalifikovana većina država izjasni "za".

Velika Britanija će morati da odluči da li želi da ima odnos sa Unijom kao Norveška, Švajcarska ili Turska, ili će pokušati da za sebe izbori poseban status.

Većina smatra da dve godine nisu dovoljne za sređivanje odnosa. Postoji mogućnost produženja tog roka, ali neophodno je da se o toj kupovini vremena konsenzusom izjasne ostale članice.

Postoji još jedna dilema – Dejvid Kameron je poručio da je Britaniji potreban novi premijer i najavio da podnosi ostavku. Rojters javlja da je njegov mogući naslednik bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson.

Još jedno veliko pitanje koje se postavlja jeste stabilnost funte. Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn saopštio je da su centralne banke zemalja iz Grupe sedam ekonomskih sila sveta preduzele korake za obezbeđenje adekvatne likvidnosti na finansijskim tržištima posle šoka koji je na berzama izazvala britanska odluka o napuštanju Evropske unije.

I dok je funta zabeležila skok uoči referenduma jer su ankete pokazivale da će opcija za ostanak u EU pobediti, po objavljivanju prvih rezultata u korist Bregzita funta je pala.

Agencija za ocenu boniteta "Standard i Pur" upozorila je da će britanska ekonomija trpeti posledice, među kojima su i pad investicija i slabiji privredni rast.

"Šokantno glasanje Britanaca za izlazak iz EU dovodi do brojnih ekonomskih i političkih neizvesnosti koje će verovatno odvesti Ujedinjeno Kraljevstvo u recesiju", rekao je britanski ekonomista Semjel Tombs.

Član Upravnog odbora Evropske centralne banke (EC) Evald Novotni izjavio je da se tržišta u svetu već stabilizuju posle početnog sunovrata izazvanog odlukom Britanije da napusti Evropsku uniju, i ocenio da je "panika bila neopravdana".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи