Хиљаде грађана Лондона тражи независност престонице

На десетине хиљада грађана Лондона потписало је петицију којом се тражи да та метропола остане у Европској унији, након што је градоначелник Лондона Садик Кан изјавио да престоница такође има право гласа кад је реч о преговорима о изласку Британије из Европске уније.

Петицију под насловом "За проглашење Лондона независним од Уједињеног Краљевства и прикључење Европској унији" је на сајту change.org досад потписало више од 40.000 људи, пренела је агенција АФП.

Док се на јучерашњем референдуму 52 одсто грађана Британије изјаснило за излазак из ЕУ, у Лондону је победила опција за останак, за коју је гласало 60 одсто становника тог града.

"Лондон је интернационални град и ми желимо да останемо у срцу Европе. Овом петицијом се позива градоначелник Садик Кан да Лондон прогласи независним и да поднесе захтев за чланство у ЕУ", наводи се у петицији.

"Јасно је да се остатак земље са тим не слаже. Зато да не бисмо пасивно-агресивно гласали једни против других на свим изборима, хајде да озваничимо развод и уселимо се код наших пријатеља на старом континенту", навели су покретачи петиције.

Кан је претходно изјавио да је "кључно да Лондон, такође, има право гласа за столом за којим се буде преговарало о изласку из Уније, заједно са Шкотском и Северном Ирском".

"Иако ћемо изаћи из ЕУ, од кључне је важности да останемо део заједничког тржишта. Напуштање тог тржишта са 500 милиона људи би била грешка", рекао је Кан, који је подржавао кампању за останак Британије у ЕУ.

Осим Лондона, Шкотска и Северна Ирска су једини делови Уједињеног Краљевства где је већина грађана гласала за останак у 28-чланом блоку.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи