Дејвид Камерон подноси оставку, Британци подржали излазак из ЕУ

Након 43 године Уједињено Краљевство ће, судећи по резултатима, напустити Европску унију. Изборна комисија потврдила да је на референдуму победио Брегзит – са 51,89 одсто гласова. Највећа подршка изласку из ЕУ у Енглеској и Велсу. Дејвид Камерон поручио да је Британији потребан нови премијер и најавио да подноси оставку. ЕУ умире после овог референдума, каже лидер Партије за независност Најџел Фараж, истичући да 23. јун остаје упамћен као дан независности. Фунта забележила драматичан пад.

15.15 - Анкета Југова показала је да млади Британци нису желели да напусте ЕУ. Пресудили су пензионери.

14.30 - Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорава земље чланице да не извлаче исхитрене закључке у вези са одлуком Британије. Француски председник Франсоа Оланд каже да је Брегзит поставио озбиљан изазов пред ЕУ.

13.50 - Два члана странке поднела предлог за гласање о поверењу лидеру Лабуристичке партије Џеремију Корбину због начина на који је руководио кампањом о Брегзиту, јавља Би-Би-Си.

12.40Хитно почети процес изласка Британије из ЕУ, поручили лидери ЕУ у заједничком саопштењу.

11.05 - Сутра састанак шефова дипломатија земаља оснивача ЕУ. У Бриселу запрепашћени резултатом референдума, јавља дописник РТС-а.

10.20 - Шкотска национална партија најављује могућност новог референдума о независности Шкотске, преноси Ројтерс. Ирски националистички покрет Шин Фејн позива на уједињење Ирске са Северном Ирском.

09.55 - Банка Енглеске предузела мере да одржи монетарну и фискалну стабилност у Британији. Инвеститори спремни да се ослободе британских акција.

09.20 - Премијер Дејвид Камерон честитао свима који су се залагали за излазак из ЕУ и рекао да подноси оставку до октобра, преноси Ројтерс.

09.00 - Британија је гласала за излазак из ЕУ, потврдила је британска Изборна комисија.

Прве процене су показивале да ће опција за останак у ЕУ победити, али је јутро донело другачије резултате референдума на којем су се Британци изјашњавали о останку у Европској унији или изласку из ње.

Изборна комисија је потврдила да су на основу пребројаних гласова у сва 382 локална изборна центра, за излазак гласала 17.410.742 грађанина, а за останак 16.141,241 гласач, преноси Ројтерс.

Сва 382 локална центра представљају 380 подручја у Енглеској, Шкотској и Велсу, и по једно у Северној Ирској и на Гибралтару.

За излазак из ЕУ гласале су Енглеска (53,4 одсто) и Велс (52,5 одсто), док су за останак гласали Шкотска (62 одсто), Северна Ирска (55,8 одсто) и подручје Лондона, јавља извештач РТС-а.

Право гласа имало је више од 46 милиона бирача, а гласало се по тешким временским условима.

Премијер Дејвид Камерон најавио је да ће поднети оставку до октобра након што су се Британци на референдуму већином изјаснили за излазак из Европске уније.

"Мислим да не би било у реду да ја будем капетан који ће повести нашу земљу ка следећој дестинацији", рекао је Камерон, који се залагао за останак Британије у ЕУ, јавио је Ројтерс.

Камерон је, у обраћању новинарима испред канцеларије у Даунинг стриту, рекао да је земљи потребно ново руководство, напомињући да он није тај који ће земљу водити кроз преговоре са Бриселом о напуштању ЕУ.

Оставку ће, како је навео, поденти до конференције Конзервативне странке на јесен.

"Нема потребе да данас износимо прецизан временски план, али требало би да настојимо да нови премијер буде постављен до почетка конференције Конзервативне странке у октобру", рекао је Камерон.

Борио сам се свим снагама за останак, али "британски народ је одлучио другачије, значи потребан му је нови премијер", рекао је Камерон, преноси Гардијан.

Воља народа је инструкција која се мора извршити, каже британски премијер. Верује да "Британије може да преживи изван ЕУ и нађе свој пут".

Камерон је уједно обећао да ће уверити тржишта и инвеститоре да је британска економија снажна, а Британце који живе у иностранству и држављане чланица ЕУ у Британији да неће бити наглих промена.

Велико славље у Лондону

Присталице изласка Велике Британије из ЕУ прославиле су победу на референдуму на раскошној забави у Лондону уз велику торту на којој је била нацртана флаша шампањца и британска застава.

"Успели смо! Победили смо!", узвикивале су присталице изласка Велике Британије из ЕУ на прослави у пословном делу Вестминстера.

"Напоље!", понављале су док је свитала зора, пренео је АФП.

Лидер Партије за независност Велике Британије Најџел Фараж поручио је да је "евроскептични дух пуштен из боце и сада неће бити враћен". Истакао је да ће 23. јун бити запамћен у историји Велике Британије као "дан независности", преноси Ројтерс.

Ово је био референдум победе "обичних људи, против великих банака, бизниса и велике политике", рекао је Фараж и истакао да после овога "Европска унија умире".

Агенције преносе да је Фараж навео да би Британија требало сада да има "Брегзит владу".

"Оставили смо иза себе пропалу политичку унију", рекао је Фараж новинарима испред зграде парламента.

Ројтерс преноси изјаву неименованог помоћника у канцеларији премијера који каже да је та земља сада на "неистраженој територији".

"Ми смо на неистраженој територији. Сви су веома уморни. Нису спавали", рекао је новинарима, преноси Ројтерс.

Лидер највеће британске опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин истиче да би одмах требало започети са имплементацијом "члана 50", механизма за двогодишњи поступак иступања из Европске уније.

Кључна питања у кампањи била су економија и имиграција, при чему је свака од страна оптуживала ону другу за распиривање страха.

На јавно мњење утицао је и трагичан догађај у завршници кампање, када је Џо Кокс, проевропска посланица опозиционих лабуриста, убијена док се припремала да одржи састанак са бирачима у Бристолу.

Више од 80 евроскептичних, конзервативних посланика, укључујући све министре, затражили су раније од премијера Дејвида Камерона да остане на челу владе без обзира на резултат.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво