Који су могући потези Британије након Брегзита?

Након референдума на коме су Британци изгласали излазак из ЕУ основно питање је шта даље? Пред Британијом су четири могућа сценарија.

За сада, Велика Британија ће остати чланица ЕУ. Референдум није правно обавезујући, а британска влада нема обавезу да делује у складу са референдумском одлуком.

Већина представника у Бриселу истиче да процес изласка Британије треба довршити до 2019. године када су следећи избори за Европски парламент.

Како наводи сајт Политико, постоје четири могућности – а највероватније је да ће се остварити први сценарио.

Први сценарио

Европски уговори већ дају пут за државе у случају напуштања Европске уније. Према члану 50 европских споразума државама је омогућен период од две године за преговоре о детаљима изласка из ЕУ.

Најпре је неопходно да британска влада обавести чланице ЕУ, директно, преко Европске комисије или Европског савета, да планира да активира члан 50.

Лидери преосталих 27 држава чланица ЕУ ће издати смернице, а Европска комисија ће највероватније преговарати у њихово име.

Да би излазак био потврђен неопходно је да се квалификована већина држава изјасни "за".

Британски министар финансија Џорџ Озборн нагласио је да ће се први кораци предузети две недеље након објављивања резултата.

Једна од главних тема биће статус грађана ЕУ у Великој Британији, али и статус британских грађана у ЕУ, као и многе друге области.

Велика Британија ће морати да одлучи да ли жели да има однос са Унијом као Норвешка, Швајцарска или Турска или ће покушати да за себе избори посебан статус.

Већина сматра да две године нису довољне за сређивање односа. Постоји могућност продужења тог рока, али неопходно је да се о тој куповини времена консензусом изјасне остале чланице.

Други сценарио

Не постоји обавеза да се одмах након изгласавања напуштања активира члан 50. Могући су и неформални разговори пре покретања механизма.

Пракса неформалних разговора лидера иза затворених није нова у ЕУ, али има своје недостатке.

Пре свега не постоји фиксни рок, као ни фокусирање на кључне ставке. То су разлози због којих се Брисел нашао на удару критике због оваквог вођења политике, као и у примеру грчке кризе.

Такође, будући да правила нису јасно дефинисана, постоји могућност да се у Бриселу сам референдум тумачи као први корак у активирању члана 50.

Трећи сценарио

Под претпоставком да британска влада може да добије већину у парламенту, она може укинути важење закона ЕУ на територији своје земље.

Међутим, мала је вероватноћа да се Британија одлучи на овакав корак, јер би са становишта ЕУ она и даље била чланица.

Четврти сценарио

Према конвенцији Уједињених нација о уговорном праву, држава може да престане да поштује обавезе прописане споразумима уколико дође до "темељне промене у околностима".

Стручњаци сматрају да би референдум могао да буде управо таква ситуација.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара