РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Пожар у продавници у Нишу https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429285/pozar-u-prodavnici-u-nisu.html Нишки ватрогасци радe на догашивању пожара у продајном објекту у Булевару Николе Тесле у Нишу. Једна особа је затражила медицинску помоћ, потврђено је РТС-у у полицијској управи у Нишу.

На гашењу пожара радило је осам ватрогасаца.

Пожар је пријављен око 19.30.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 21:17:22 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429285/pozar-u-prodavnici-u-nisu.html
Поделе и укрупњавање, нови и стари актери – шта ће одлучити изборе у Београду https://www.rts.rs/vesti/politika/5429124/lokalni-izbori-beograd-cesid.html Слађана Коматина из ЦЕСИД-а каже за РТС да су укрупњавање са стране власти, подела у опозицији по питању изласка, питање да ли покрет око др Несторовића може да понови изненађење, као и излазак на изборе покрета Крени-промени Саве Манојловића – промене по којима се заказани локални избори разликују од претходних. Што се тиче новоформиране Радне групе за унапређење изборних услова, оцењује да постоје простори за неку врсту унапређења. До локалних избора у Србији остало је месец дана. У Београду, до сада су проглашене четири листе.

Слађана Коматина из ЦЕСИД-а рекла је у Београдској хроници да су у претходних неколико месеци виђене бројне промене на политичкој сцени.

"Укрупњавање са стране власти, то свакако јесте повезано вероватно са њиховом жељом за остваривањем што бољег изборног резултата и на изборима у јуну", оцењује Коматина.

Са друге стране, напомиње, опозиција је подељена око питања да ли треба изаћи на изборе.

"То јесте нешто што ће свакако бити отежавајућа околност за њих у смислу тога да искомуницирају са својим бирачима, тј. бар онај део опозиције који планира да изађе на изборе – зашто је важно да се изађе на изборе", указује Коматина.

На крају, додаје, остаје питање да ли покрет око доктора Несторовића може да понови изненађење које је направио у децембру, посебно имајући виду да су и код тог покрета виђене одређене несугласице које су их поделиле у претходном периоду.

Излазак на изборе Саве Манојловића и покрета Крени-промени може бити значајан за опозицију у Београду, посебно имајући у виду да ће он, претпоставља Коматина, у кампањи покушати да приволи део бирача који су апстиненти, али и оних бирача који су вероватно нешто ближи десном центру, тј. овом простору који је остао непопуњен одлуком ССП-а или Наде да не изађу на изборе.

"Парцијални бојкот може да збуни бираче"

Странке које су најавиле бојкоту Београду ће на изборима ипак учествовати у неким општинама, а у другима не.

"То јесте нешто што донекле може бити збуњујуће за саме бираче. Пред њима се сада просто налази та дилема шта се уствари дешава у оквиру опозиције. Пред оним странкама опозиције које планирају излазак на ове изборе свакако јесте период када је потребно да просто комуницирају са својим бирачима зашто је одлука коју су донели уствари добра и зашто би требало да изађу на изборе. Свакако да има одређене конфузије у порукама које се шаљу опозиционим бирачима", наводи Коматина.

О новоформираној Радној групи: Постоји простор за унапређење пред изборе

ЦЕСИД је, са још две организације цивилног друштва, ушао у радну групу која треба да обезбеди имплементирање препорука Одира.

"Период који је пред нама јесте врло кратак, посебно имајући у виду да је отежан празницима. Ово питање је донекле повезано и са политичком вољом која мора постојати, везано за имплементацију одређених препорука, али свакако да постоје простори за неку врсту унапређења пред ове изборе", сматра Коматина.

Закључује да остаје да се види како ће функционисати радна група која је данас формирана.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:57:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429124/lokalni-izbori-beograd-cesid.html
Како проширити "Зелене коридоре" и поједноставити царинске процедуре https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428290/kako-prosiriti-zelene-koridore-i-pojednostaviti-carinske-procedure.html "Зелени коридори“, настали као нужно решење када је на Западном Балкану све било под блокадом короне, испоставило се да су донели и путоказ за стално организовање теретног саобраћаја. Разлог је убрзавање промета робе и царињења на граничним прелазима. Ако томе додамо и ефекте електронске платформе "Cefta Seeд" која цариницима убрзава рад, до сада се постигло: просечно чекање на свим прелазима унутар ЦЕФТА прошле године било је 86 минута. По камиону, седам минута мање него 2022. године. Било је више од милион и 400.000 прелазака камиона, што чини укупно смањење чекања од скоро 19 година, сабрали су у ЦЕФТА секретаријату. Да би се олакшао промет и трговина у региону, и смањило задржавање шлепера, на више граничних прелаза уведен је посебан режим – убрзане су правне и здравствене процедуре за транспорт робе.

Отворени су за транспорт робе 24 сата седам дана у недељи – и они представљају Зелене коридоре. Поједностављивање процедура у Управи Царина апсолутни је приоритет.

“Наш превосходни циљ у овом тренутку је дигитализација царинских процедура, чиме ће се на ефикасан и транспарентан начин те царинске процедуре обављати, допринеће убрзању промета, смањивању трошкова без папирног царињења. У складу са тим, поменуо бих пројекат НЦТС фаза 5, у оквиру заједничког транзитног система. Како то изгледа практично - камиони на граници задржавају се минимално, уз транзитну исправу која се очита бар кодом, задржавање је буквално пар минута“, каже Слободан Томић, координатор у Сектору за царинске поступке.

У “Милшпед групи”, једној од водећих компанија за транспорт и логистику у региону, у сталном контакту са возачима шлепера и виде ефекте Зелених коридора.

"Пре свега смањење трошкова и убрзање доставе робе на одређену локацију. То је превасходно предност за крајњег потрошача као корисника робе који је предмет нашег интересовања. Самим зеленим коридорима, међусобним признавањем сертификата, признавањем лабораторија и лабораторијских анализа поједностављује се процес, убрзава се процес и и смањују се трошкови који су укључени у логистички ланац, самим тим и цена за крајње потрошаче“, каже Бранко Тодоровић из "Милшпеда".

Cefta Seed за аутоматску и брзу размену информација

Већ 14 година постоји и Cefta Seed - електронска платформа која је царинама омогућила аутоматску и брзу размену информација и приступ базама података и документима. То је убрзало провере и смањило папирологију, али и даље је то терет свима на Западном Балкану, јер се годишње губи и до 300 милиона евра. Србија, је према изјавама званичника, у последњих пет година изгубила више од 160 милиона евра.

"Управо оно на чему радимо и што ће нам донети резултате, размена података, повећани ниво анализе ризика који ће омогућити да се унапред опредељује да ли ће која роба бити у којој мери прегледана, што значи да ће празни камиони, камиони који су у транзиту, по убрзином поступку напуштати граничне превозе. Једна од добрих страна концепта Зелених коридора су посебне траке које су намењене за коришћење возила који се крећу у том режиму“, каже Слободан Томић.

Разлози за убрзавање трговинског промета су више него очигледни. Да би се ширили Зелени коридори потребно је улагање у инфраструктуру.

ајвећи гранични прелази који се налазе на ауто-путу имају довољно простора, довољно трака на којима се прелази, углавном. Проблем су они мањи гранични прелази на којима нема довољно инфраструктурних могућности да се примени Зелени коридор“, каже Бранко Тодоровић.

Први "Зелени коридори“ били су уведени на граничним прелазима Сремска Рача, Прешево, Гостун и на административном прелазу Мердаре. Свима су у интересу па се сада придружују и чланице ЕУ, Хрватска, Италија, Грчка.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:21:15 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5428290/kako-prosiriti-zelene-koridore-i-pojednostaviti-carinske-procedure.html
Експлодирала боца са метаном на улазу у Брестовац, страдао радник https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429277/eksplodirala-boca-sa-metanom-na-ulazu-u-brestovac-stradao-radnik.html На пумпи гаса на улазу у Брестовац погинуо је један радник када је експлодирала боца са метаном. Пут је у смеру од Лесковца ка Брестовцу затворен, тако да у Брестовац не може да се уђе.

Надлежне увиђајне екипе су и даље на терену.

Да ли има неких испарења у овом тренутку нико не може да потврди.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:04:54 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429277/eksplodirala-boca-sa-metanom-na-ulazu-u-brestovac-stradao-radnik.html
Годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој, следеће године изградња меморијалног центра https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5429271/godisnjica-stradanja-srba-u-logoru-jindrihovice-u-ceskoj-sledece-godine-izgradnja-memorijalnog-centra.html Годишњицу страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој у Првом светском рату, обележили су полагањем венаца у маузолеју представници Владе, војске, полиције, удружења добровољаца и потомака. Кроз Јидриховице, највећи концентрациони логор на територији Аустроугарске за време Првог светског рата, прошло је 40.000 логораша, а највише је било Срба. Њих 7.100 похрањено је у спомен-костурници.

“Аустроугарска војска никада није стрељала логораше, него их је једноставно изнуривала тешким физичким радом, а највећи број људи је страдао од заразних болести, превасходно трбушног тифуса који је у то време, да кажем, владао“, навео је амбасадор Србије у Чешкој Берислав Векић.

Чувар Дејан, пореклом из Зајечара, већ 30 година брине о спомен-костурници. У старом је водоторњу, дрво уништава

“Ја се залажем за то да се те кости ставе у мермерне плоче или неку имитацију камена и да се испишу имена тих људи јер овако је мало и срамно да на тим сандуцима буду бројеви. Сваки човек има име и презиме и мислим да заслужује тако“, рекао је Дејан Ранђеловић.

Док се чека обнова, сећање на страдале чувају и бројни посетиоци из отаџбине.

“За време Првог светског рата на десетине хиљада људи је страдало у аустроугарским логорима, то нам помаже да сад у овим спољнополитичким оквирима наша држава врло јасно изнесе став да ако је над неким вршен континуирани геноцид од краја 17. века на овамо, управо јесте вршен континуирано над нашим становништвом“, рекао је државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

У дрвеним сандуцима налазе се ексхумирани посмртни остаци логораша. У припреми је двојезична монографија посвећена логору Јиндриховице где би следеће године требало да почне изградња меморијалног центра.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:26:06 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5429271/godisnjica-stradanja-srba-u-logoru-jindrihovice-u-ceskoj-sledece-godine-izgradnja-memorijalnog-centra.html
Одржане консултације посланичких група са представницима РТС-а и РТВ-а https://www.rts.rs/vesti/politika/5429256/odrzane-konsultacije-poslanickih-grupa-sa-predstavnicima-rts-a-i-rtv-a.html На позив председнице Скупштине Ане Брнабић одржане су консултације посланичких група са представницима РТС-а и РТВ-а. На трећим консулатацијама посланичких група о побољшању изборних услова били су представници РТС-а и РТВ-а. Састанак је одржан иза затворених врата, а након њега су представници власти и опозиције дали изјаве у скупштинском холу.

Радомир Лaзовић из Зелено-левог фронта рекао је да су тражили порпорционалну заступљеност свих опозиционих парламентарних група у информативним емисијама РТС-а.

"То не значи само њихових, већ и парламентарних група и ванпарламентарних група и организација цивилног друштва, а ово би могао да буде један корак који би био мерљив и конкретан показатељ да овде желе да се нешто уради у том смислу. Изнет је захтев и да у скупштинску процедуру уђе наша иницијатива за смену чланова РЕМ-а", рекао је Лазовић.

Владимир Орлић из Српске напредне странке је навео да је њихова посланичка група исказала незадовољство због начина на који се у политичким емисијама, дебатним емисијама али и у широм смислу, прате акитвности њихове посланичке групе.

"Поптуно је нефер и не само непропоционалан него необјашњиво пристрасан начин расподеле времена као и третмана од стране оних људи који те емисије воде или уређују", рекао је Орлић уз напомену да немају право да се мешају у уређивачку политику.

Детаље разговора са посланицима наша кућа не износи. Укратко о тросатном разговору:

"Представници странака власти и опозиције изнели су примедбе на рад јавних сервиса и саслушали одговоре руководилаца јавних сервиса. Став руководства РТС-а је да је за развој демократије у Србији важно да се о свим темама разговара и изразили су спремност да учествују у свим конструктивним дебатама на тему улоге медија у друштву са представницима парламентарних странака."

Када ће бити заказан следећи састанак на тему извештавања јавних сервиса, није договорено. До избора у Београду и још више од 80 општина и градова остало је нешто више од месец дана.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:15:55 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429256/odrzane-konsultacije-poslanickih-grupa-sa-predstavnicima-rts-a-i-rtv-a.html
Најомиљенији председник болује од рака – Хосе Мухика позвао Уругвајце да бес претворе у наду https://www.rts.rs/vesti/svet/5429165/hose-musika-urugvaj-predsednik-omiljeni-revolucionar-.html Хосе "Пепе" Мухика, бивши председник Уругваја, потврдио је да му је дијагностификован рак једњака. Нагласио је да ће се борити док год буде могао, а младе Уругвајце позвао је да бес претворе у наду и боре се за љубав. Мухика је и даље најомиљенији уругвајски председник. Био је и министар пољопривреде, револуционар и герилац због чега је био и у затвору. Бивши председник Уругваја Хосе ''Пепе'' Мухика саопштио је да му је дијагностификован рак једњака након лекарског прегледа претходне недеље.

Мухика (88) је рекао да аутоимуна болест од које пати 20 година ствара потешкоће када је у питању третман хемиотерапијом, као и да би операција били ризична, али да лекари разматрају опције.

На питање новинара о прогнози, Мухика је рекао да није доктор и да не зна шта може да очекује, преноси Обсервадор.

Нагласио је да ће наставити да се ''бори док буде могао'', а младе Уругвајце је позвао да претворе бес у наду, да се боре за љубав и да потраже помоћ уколико су зависни од наркотика.

''Захвалан сам и на крају крајева, нико не може да ми одузме лепе тренутке које сам имао'', поручио је Пепе.

У априлу 2021. је имао операцију једњака услед повреде ''страним телом'', а Мухикова лична лекарка тада је саопштила да је у питању рибља кост.

Лекари су након операције потврдили да је бивши председник имао чир на једњаку, као и да није било повреде.

Ел Пепе – герилац, затвореник и најомиљенији председник

Српски редитељ Емир Кустурица је 2018. године снимио филм о уругвајском председнику "Ел Пепе, један узвишен живот".

Редитељ је за РТС тада рекао Мухикова биографија једина у свету чију би радо заменио за своју.

"Он је био, како они зову – милитантни политичар, па је на крају завршио као председник. Политичар који напушта сцену, а сто хиљада људи долази да му каже да га воли и плаче за њим, то је каријера политичка која није постојала, барем да ја знам", својевремено је истакао Кустурица.

Мухика је за РТС тада причао како је изгледао скок од левичарског герилца, преко политичког затвореника до председника државе. 

„Било је тешко. То вам је као када велики брод морате да возите правим путем. Нисам о томе ни имао времена да размишљам, али живот и његова стварност једноставно вас подстичу на то", причао је за РТС бивши уругвајски председник. 

О свом путу од одметника до врха ургвајске политике, Мухика је 2016. године говорио и за Око магазин.

 

]]>
Mon, 29 Apr 2024 20:43:35 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5429165/hose-musika-urugvaj-predsednik-omiljeni-revolucionar-.html
Вучић: Резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ https://www.rts.rs/vesti/politika/5429141/vucic-rezultat-glasanja-o-rezoluciji-o-srebrenici-nece-biti-ponizavajuci-za-srpski-narod.html Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији да резултат гласања о резолуцији о Сребреници неће бити понижавајући за српски народ и да је та "утакмица" веома неизвесна. Очекује да ће 9. маја бити Седница СБ УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недељи између 11. и 16. маја. Председник је рекао да се гласање у Комитету министара Савета Европе о чланству Приштине очекује 16. маја. Истиче да су шансе за чланство Приштине у СЕ и даље веома значајне, али да Београд даје све од себе да то спречи и да се тиме поноси. Председник Србије Александар Вучић поручио је по повратку из Њујорка да је поносан на борбу Србије у Уједињеним нацијама, рекавши да истина не може да се победи силом.

Додао је да je храбро супротстављање и показивање да сила не може да победи истину увек био и биће пут Србије.

"Јер оно што чувамо и на шта смо се заклели свом народу, за нас је светиња", закључио је председник.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 18:52:39 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429141/vucic-rezultat-glasanja-o-rezoluciji-o-srebrenici-nece-biti-ponizavajuci-za-srpski-narod.html
Временска прогноза за 30. април 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5428215/vremenska-prognoza-za-30-april-2024.html Последњег дана априла температура летња. Сутра сунчано и поново веома топло. Дуваће јака кошава, и са олујним ударима. Јутрања температура од 5 степени, највиша до 27. И у Београду сунчано, топло и ветровито, и до 26 степени. У среду, 1. маја, време се мења, од подне киша на западу и југу земље, а до вечери и у осталим крајевима.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

30.04.2024. Уторак: У већем делу претежно сунчано и топло, а на југоистоку и југозападу Србије променљиво облачно. У планинским пределима ретка (изолована) појава краткотрајне кише. Дуваће умерен и јак источни и југоисточни ветар, нарочито на планинама и у кошавском подручју, где се локално очекују и удари олујне јачине. Најнижа температура од 5 до 16, а највиша од 22 до 27 степени. Упозорење: Удари ветра > 17m/s, вероватноћа 80%.

01.05.2024. Среда: У већем делу Србије и даље суво и ветровито уз дуже сунчане интервале. Кошава ће бити најјача (понегде и олујна) на југу Баната, на ширем подручју Београда, у доњем Подунављу и Поморављу. Локална појава краткотрајне кише или пљуска очекује се после подне на западу и југу Србије, а увече и током ноћи понегде и у осталим крајевима. Најнижа температура од 6 до 15, а највиша од 22 до 25 степени. Упозорење: Удари ветра > 17m/s, вероватноћа 90%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%.

02.05.2024. Четвртак: Променљиво облачно и нестабилно, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином. Ветар умерен, у кошавском подручју повремено јак, југоисточни, на југу Баната са ударима олујне јачине. Најнижа температура од 9 до 14, а највиша од 21 до 25 степени. Упозорење: Удари ветра > 17m/s, вероватноћа 60%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 90%. Пљусак кише или јака киша са количином падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

03.05.2024. Петак: Променљиво облачно, нестабилно и мало свежије, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином, који локално могу бити и обилнији. Ветар у слабљењу и скретању на западни. Најнижа температура од 9 до 13, а највиша од 18 до 22 степена. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 90%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 04.05.2024. до 08.05.2024.)
Променљиво и нестабилно, повремено с кишом и локалним пљусковима с грмљавином.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 18:54:08 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5428215/vremenska-prognoza-za-30-april-2024.html
Шолц позвао Куртија да предузме конкретне кораке ка формирању ЗСО https://www.rts.rs/vesti/politika/5429146/solc-pozvao-kurtija-da-preduzme-konkretne-korake-ka-formiranju-zso.html Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је у разговору са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем значај конкретних корака Приштине ка успостављању Заједнице српских општина, и у контексту подношења захтева тзв Косова за чланство у Савету Европе. Олаф Шолц је, како је наведено у саопштењу портпарола немачке владе Штефена Хебенштрајта, подсетио на значај дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и, како је навео, пуне примене споразума из Охрида.

Он је поздравио враћање земљишта манастиру Високи Дечани.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 18:01:11 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5429146/solc-pozvao-kurtija-da-preduzme-konkretne-korake-ka-formiranju-zso.html
Додик: Ово је намештен политички процес, ускраћено ми је право на правично суђење https://www.rts.rs/vesti/region/5429103/milorad-dodik-sudjenje-visoki-predstavnik-ohr-bih-.html Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се на данашњем суђењу, због наводног непоштовања одлука високог представника, доказује његова почетна тврдња да је то намештен политички процес. Милорад Додик је на конференцији за медије рекао да се на данашњем суђењу, које се против њега води пред судом БиХ због наводног непоштовања одлука високог представника Кристијана Шмита, опет изводе "неки папири" под плаштом доказа.

"Данас се опет изводе поново неки папири, под плаштом доказа, а доказ је оно што се прихвати као доказ, а не што они сматрају да јесте", напоменуо је Додик.

Истакао је да је немогуће да страница ОХР-а буде веродостојна за ступање на снагу неке одлуке.

"То је доказ у каквој БиХ ми живимо, зато је можда добро да идемо до краја и да се види сва фарса која је намјештена", рекао је Додик.

Истакао је да је све "накарадно по узору на Хашки трибунал".

"Прави се некаква помпезна прича. Улажу се неовјерене копије. Мени је ускраћено право на правично суђење. Мени је овдје ускраћено право да докажем да нисам крив", поручио је Додик.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 17:35:25 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5429103/milorad-dodik-sudjenje-visoki-predstavnik-ohr-bih-.html
Тужилаштво у Зајечару предложило продужење притвора осумњиченима за убиство Данке Илић https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429111/tuzilastvo-u-zajecaru-predlozilo-produzenje-pritvora-osumnjicenima-za-ubistvo-danke-ilic.html Тужилаштво у Зајечару предложило продужење притвора за С. Ј. и Д. Д., осумњиченима за убиство двогодишње Данке Илић. Осумњичени су у притвору од 6. априла. Тело девојчице која је нестала 26. марта још није пронађено. Више јавно тужилаштво у Зајечару предложило је суду да за још 30 дана продужи притвор С. Ј. и Д. Д., осумњиченима за убиство двогодишње Данке Илић, потврђено је у том тужилаштву.

Осумњичени се налазе у притвору од 6. априла због опасности од бекства, могућности да утичу на сведоке и да униште или уклоне трагове извршења кривичног дела, као и због узнемирења јавности.

У притвору се налази и отац Д. Д. због сумње да је помогао сину да премести тело девојчице.

Полиција је, након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, ухапсила С. Ј. и Д. Д. из Бора, за које се сумња да су девојчицу ударили аутомобилом, а затим њено тело ставили у гепек кола и однели на депонију.

Тело девојчице која је нестала 26. марта у Бањском Пољу код Бора, још увек није пронађено.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 17:51:57 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5429111/tuzilastvo-u-zajecaru-predlozilo-produzenje-pritvora-osumnjicenima-za-ubistvo-danke-ilic.html
Кинески "Соко" стигао у Србију https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5429099/kineski-soko-stigao-u-srbiju.html Кинески електрични брзи воз компаније “ЦРРЦ Чангчун“ брендиран као још један “Соко“, стигао је у Србију, што је забележила репортерка РТС-а Макета кинеског "Сокола" била је приказана пре три дана у Бачкој Тополи приликом спајања последњег колосека на прузи Нови Сад – Суботица, а сада је воз брендиран као "Соко" и стигао у Србију.

Да подсетимо, српска делегација потписала је прошле године споразум о куповини возова са кинеском компанијом “ЦРРЦ Чангчун“.

То је први пут да је кинески електрични брзи воз са брзинама од 200 километара на сат извезен у Европу.

Возови који укључују 20 вагона, подељених у пет комплета, саобраћаће између Србије и Мађарске, наведено је тада.

Брза пруга од Новог Сада до Суботице могла би већ у децембру да буде пуштена у саобраћај.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 18:02:05 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5429099/kineski-soko-stigao-u-srbiju.html
Вучић разговарао телефоном са кнезом Албертом II од Монака https://www.rts.rs/vesti/politika/5428858/vucic-razgovarao-telefonom-sa-knezom-albertom-ii-od-monaka.html Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао телефоном са кнезом Албертом II од Монака, о изазовима са којима се Србија суочава на регионалној и међународној сцени, као и о јачању билатералне сарадње две земље. Председник Вучић је рекао да су односи Монака и Србије засновани на великом међусобном поштовању, а темеље се на важности коју придају традицији, слободарском духу и мултилатерализму.

"У том смислу, замолио сам за подршку Монака и захвалио кнезу Алберту на разумевању позиција Србије која се бори за своју земљу и свој народ, право и правду", написао је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

Вучић је раније у току дана имао састанке са јужноамеричким амбасадорима у Београду, афричким амбасадорима у Београду, као и са заменицом шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу, задуженом за европску политику и питања људских права, Патрицијом Липс.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 16:05:39 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5428858/vucic-razgovarao-telefonom-sa-knezom-albertom-ii-od-monaka.html
Уочи предстојећих празника, у бањама се тражи место више https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5428833/uoci-predstojecih-praznika-u-banjama-se-trazi-mesto-vise.html Наше бање већ годинама су међу најпосећенијим туристичким дестинацаијама у Србији. Бележе стални раст гостију, које уз природне потенцијале привлаче и све бројнији туристички садржаји. И за предстојеће празнике влада велико интересовање гостију за српске бање. Врњачка Бања, краљица међу српским бањама, за предстојеће празнике очекује више од 35 хиљада гостију.

"Ту сам четврти пут, ово ми је сад трећи дан, мислим да је ово рај на земљи", каже Златко Колев, из Кавадараца, у северној Македонији.

Вељку Станојевићу из Ћуприје свидела се цела бања, лековите воде, леп ваздух...

Верица Колџић из Београда додаје: "Лепа природа, базени, разна дешавања..."

Мина Станојевић, пи-ар Туристичке организације "Врњачка Бања" истиче да госте очекује добар програм: "Туристичка организација Врњачке бање је позната по томе што ореганизује велики број манифестација, а оно традиционално јесте и тај концерт за 1. мај, тако ће бити и током ускршњих празника".

Страних гостију има и у Бањи Врујци, где су базени са термалном водом већ отворени. За предстојеће празнике капацитети су скоро попуњени.

"Ове године време нам је дозволило да отворимо раније, јуче је било и доста попуњено, неких стотинак људи је већ било на базенима, очекујемо и доста попуњености и сада за првомајске празнике", наводи Иван Радовић, директор Хотела "Врујци", из Бање Врујци.

"Препоручујем свако ко чује за Врујце да дође код вас у госте и да ужива у овој лепоти", рекао је туриста из Скопља.

Велико је интересовање гостију за уживање у лековитој, термоминералној води и у топличким бањама, у три бањска центра Пролом, Луковској и Куршумљиској бањи.

И Бања Ковиљача је још једна оаза здравља међу бањама и туристички центар који има госте током целе године.

Снежана Марковић, туристички радник у Бањи Ковиљача наглашава да сваке године влада баш велико интересовање за њихове пакете током Васкрса и Првог маја, и да има још само мало слободних места.

Без обзира да ли тражите опуштање или опоравак, српске бање пружају све што вам је потребно за одмор. Природни потенцијали и све атрактивнија услуга и садржаји, чине бањски туризам најтраженијим и за предстојеће празнике.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 16:23:45 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5428833/uoci-predstojecih-praznika-u-banjama-se-trazi-mesto-vise.html
Мишел: ЕУ и кандидати да буду спремни за проширење 2030. године, следе историјски дани https://www.rts.rs/vesti/svet/5428848/evropa-unija-balkan-sarl-misel-ukrajina.html Председник ЕС Шарл Мишел најављује да ће до 2030. доћи до проширења ЕУ и да земље кандидати, као и чланице Уније, морају да буду спремне за такав сценарио. Наводи да је Европа пред историјским одлукама и да је на реду велики генерацијски тест. Сви имамо много посла, наглашава Мишел. Европска унија (ЕУ) и земље кандидати морају да буду спремни за проширење до 2030. године, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел и поручио да наредни талас проширења ЕУ представља геополитички императив и "нови састанак са историјом".

Мишел је у Бриселу, на церемонији поводом 20 година од великог проширења ЕУ, која је одржана првог дана састанка министара унутрашњих послова ЕУ, истакао да је 2004. годину, када се десет држава придружило ЕУ, обележило поновно уједињење "подељеног континента".

"Данас, 20 година касније, рат се вратио у Европу. Наредни талас проширења је поново састанак са историјом, то је поново геополитички императив", рекао је Мишел. 

Hагласио je да је проширење камен темељац стратешког суверенитета ЕУ.

"И ми, земље кандидати и ЕУ институције, имамо много посла. Желео бих да поновим своје чврсто уверење да морамо бити спремни са обе стране на проширење до 2030. године", рекао је Мишел. 

"Тест генерације"

Oбјаснио je да je за кандидате то значи спровођење неопходних реформи и решавање свих билатералних спорова, а за ЕУ реформу програма и буџета и процеса доношења долука.

"Тест наше генерације је да ову Европу, нашу Европску унију, учинимо јачом, суверенијом, утицајнијом, интегрисанијом и уједињенијом. Поново смо на прагу још једног историјског тренутка за нашу Унију. Имамо састанак са историјом. Зграбимо га са обе руке", поручио је Мишел.

Подсетио је да је од 2004. године ЕУ приступило 13 нових чланица због жеље да постану део "света слободе и просперитета".

"Оне више не би биле западни део Истока, већ источни део Запада. Европа је била много више од географије, Европа је идеја, сан, путовање, светионик наде", рекао је Мишел.

"Зов историје"

С друге стране, како је навео, ЕУ је као мотив имала моралну обавезу да одговори на "зов историје", али је имала и и стратешки интерес. 

"Велико проширење 2004. године било је трансформативни догађај за наш континент. За нове чланове, придруживање нашој породици ЕУ представљало је моћан мотор за већи просперитет, спектакуларан раст њиховог БДП-а је најбољи доказ", рекао је Мишел и истакао да је велико проширење ЕУ дало већи глобални утицај.

"Спласнуо оптимизам из 2004. године"

Оптимизам који је владао 2004. године, како каже, изгледа давно.

"Данас се суочавамо са три велика шока. Први шок са којим се суочава наш природни свет – климатске промене и биодиверзитет. Друго, шок технологије – дигитална револуција и вештачка интелигенција, и утицај на наша друштва. И треће, шок од хаотичне геополитичке транзиције", навео је Мишел.

У том контексту навео је да је светски поредак уздраман, што се, како је нагласио, дешава на европском тлу, где Русија води рат против Украјине.

"ЕУ, земље кандидати и Африка мете хибридних напада Кремља"

Тврди да су ЕУ, земље кандидати и Африка на мети хибридних напада Кремља који, како је рекао, има за циљ да сруши европски сан јер се плаши слободе и демократије на свом прагу.

Оценио је и да су Европљани деценијама мир, безбедност и просперитет узимали "здраво за готово" и посајали превише зависни од енергије из Русије, кључних сировина из Кине, па чак и од одбране из САД.

"Сада морамо да надокнадимо изгубљено време. Имамо стратегију, зове се европски суверенитет или стратешка аутономија. Суверенитет значи да постанемо јачи, утицајнији и да више контролишемо своју судбину", рекао је Мишел и додао да се суверенитет заснива на три стуба.

"Три стуба нове ЕУ"

Како је објаснио, први чине  демократске вредности и принципи, а други изградња јаке и конкуретне економије, а трећи је изградња одбрамбене спремности ЕУ.

"Сви разумемо да безбедност и одбрана нису теоретски, и важно је да развијемо сопствене алате, сопствене способности и ојачамо наше индустријске одбрамбене капацитете. Морамо више улагати у Европу и развијати европске водец́е пројекте, као што је на пример Гвоздена купола", поручио је Мишел.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 21:54:29 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5428848/evropa-unija-balkan-sarl-misel-ukrajina.html
Стано: Лајчак није био неуспешан, нико не може да натера стране да напредују https://www.rts.rs/vesti/politika/5428752/stano-lajcak-nije-bio-neuspesan-niko-ne-moze-da-natera-strane-da-napreduju.html Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас, говорећи о мандату специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, да то што две стране нису напредовале у процесу нормализације није због неуспеха ЕУ као посредника, већ због неуспеха Београда и Приштине да то остваре. Петер Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу нагласио да напредак у дијалогу зависи од спремности две стране за напредак и компромис и поручио да ће Брисел бити присутан, без обзира на мандат изасланика.

Он је нагласио да ЕУ, као посредник у дијалогу, има улогу да помогне Београду и Приштини да постану део тог блока, понашају се на европски начин и "пронађу компромисна решења о важним питањима за своје грађане".

"Чињеница да то до сада нису били у стању да ураде и напредују у процесу нормализације није због наводних неуспеха ЕУ као посредника, већ због њиховог неуспеха да испоруче. Бићемо тамо и ван мандата једног специјалног изасланика ЕУ", рекао је Стано одговарајући на питање новинара поводом тога што Лајчак одлази у септембру на место амбасадора ЕУ у Швајцарској, а да није постигао правнообавезујући споразум између Београда и Приштине који су прихватиле две стране.

Брисел сматра Охридски споразум обавезујућим

Он је додао да ЕУ сматра Охридски споразум правнообавезујућим и да за њих то никада није било питање потписивања.

"Овај споразум је правнообавезујући и нема бољег израза чињенице да је правнообавезујући од тога што је постао саставни део приступног пута и Србије и Косова. Ако не крену са применом, они шкоде себи, својој европској будућности и користима које би њихови грађани могли да извуку из напредовања у дијалогу", рекао је Стано.

"Лајчак дао све од себе да дође до резултата"

Стано је додао да је Лајчак, делујући у име високог преставника ЕУ и саме ЕУ, уз подршку 27 држава чланица, дао све од себе да се дође до резултата у дијалогу и да се зато не може сматрати неуспехом то што две стране нису потписале споразум.

Стано је, на питање које је лекције ЕУ научила током мандата Лајчака, који ће од септембра преузети место амбасадора ЕУ у Швајцарској, рекао да је "једна врло јасна лекција – да ако стране нису вољне да напредују, нико не може да их на то натера".

Он је подсетио да је специјални изасланик ЕУ "нови инструмент" који раније није постојало, већ је све радио високи представник ЕУ, што показује, навео је Стано, колико ЕУ посвећује пажње овом питању и колико жели да помогне тиме што, вољом 27 држава чланица, одређује особу да се посебно бави напретком Београда и Приштине у дијалогу на свакодневном нивоу.

"Тако да није тачно да се досадашњи слаби резултати представљају као неуспех господина Лајчака", рекао је Стано.

Он је нагласио да ЕУ има међународни мандат у томе и да ће се он наставити, био високи представник Жозеп Борељ или неко други.

Лајчак наставља да ради на питању динара

Стано је додао да специјални изасланик наставља да ради свој посао и посвећује се бројним састанцима како би се решило питање динара на КиМ и поновио да у дијалогу није питање шта ЕУ мора да уради, него две стране.

"Некоме можете помоћи само онолико колико је спреман да прихвати помоћ. Партнери су се добровољно изјаснили да једног дана желе да уђу у ЕУ. То им доноси обавезу да се понашају на европски начин, да напредују. Помажемо им јер су нас питали, имамо мандат од њих и међународне заједнице да будемо посредник. Али, као што би вам рекао сваки посредник, ниво онога што можете постићи зависи од способности и воље страна да направе компромис. То радимо и нећемо одустати од тога, али можете понудити само онолико колико су они спремни да прихвате", рекао је Стано.

ЕУ жели да помогне партнерима

Стано је нагласио да ЕУ жели да помогне партнерима који желе да буду њени чланови, а на питање да прокоментарише критике из Европског парламента на рачун Лајчака, Стано је рекао да одређени чланови имају критичке ставове, док други немају, што има везе и са њиховим партијско-политичким опредељењем.

"Али оно што чујемо веома гласно је да сваки пут када се води дискусија у ЕУ о дијалогу Косова и Србије или дијалогу Београда и Приштине, постоји велика подршка и уважавање земаља чланица ЕУ, влада држава чланица ЕУ које представљају државе чланице када је у питању спољна политика. Они бирају, подржавају и контролишу специјалног изасланика. Тако да могу само да кажем да је Лајчак до сада имао и има пуну подршку земаља чланица ЕУ", нагласио је Стано.

Поновио је да, ако ЕУ покушава да помогне партнерима, а они то не желе и стално долазе "упирући прстом у друге, са постављањем нових препрека, делујући једнострано без координације, без консултација, онда можете учинити само онолико колико вам они дозвољавају".

Државе чланице до сада биле уједињене

Стано је нагласио да су државе чланице до сада биле веома уједињене када је реч о напорима Лајчака и Бореља по питању дијалога Београда и Приштине.

На питање да ли постоји рок за именовање новог специјалног изасланика ЕУ и када ће високи представник ЕУ Жозеп Борељ објавити пријаве за ту функцију, Стано је нагласио да је реч о интерном раду у Савету ЕУ и да не може да улази у временске оквире.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 15:36:37 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5428752/stano-lajcak-nije-bio-neuspesan-niko-ne-moze-da-natera-strane-da-napreduju.html
Вучић са афричким амбасадорима о резолуцији о Сребреници и обнови партнерства https://www.rts.rs/vesti/politika/5428757/vucic-sa-africkim-ambasadorima-o-rezoluciji-o-srebrenici-i-obnovi-partnerstva-.html Председник Србије Александар Вучић угостио је на ручку амбасадоре неколико афричких земаља са којима је разговарао о резолуцији о Сребреници, обнови партнерства и економских односа Србије са државама Африке. План је да интезивирамо посете на највишем нивоу како бисмо ојачали партнерство, написао је Вучић на "Инстаграму". Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је на ручку угостио амбасадоре афричких земаља са којима је разговарао о резолуцији о Сребреници, као и о обнављању старог партнерства Србије и афричких земаља.

"Истакао сам да би усвајање ове резолуције довело до драстичног погоршања односа међу државама у нашем региону, као и да би ова врста преседана довела до ланчане реакције на глобалном нивоу, чиме би се отворили нови сукоби и жаришта са далекосежним последицама", написао је Вучић на Инстаграму 

Навео је да су разговарали и о досадашњим резултатима у процесу обнове старих партнерстава са афричким земљама, чији темељи су, како каже, чврсто постављени на принципима међусобног уважавања и дубоког разумевања.

"Међу темама били су и економски односи, као и интензивирање посета на на о и највишем нивоу, чиме би се уједно ојачао и заједнички наступ у глобалној политичкој арени у циљу промоције слободарског духа и правде у међународној политици, за шта су се и Србија и афричке земље одувек залагале", истакао је Вучић.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 15:36:08 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5428757/vucic-sa-africkim-ambasadorima-o-rezoluciji-o-srebrenici-i-obnovi-partnerstva-.html
Представници Шведске Маркус и Мартинус пред Евросонг посетили Горњи Милановац https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5428626/predstavnici-svedske-markus-i-martinus-pred-evrosong-posetili-gornji-milanovac.html Овогодишње домаћине „Песме Евровизије" Шведску ће представљати дует Маркус и Мартинус. Популарни певачи посетили су Горњи Милановац где су одржали специјални концерт. Двадесетдвогодишњи близанци, иначе родом из Норвешке, посетили су Норвешку кућу у Горњем Милановцу и музеј посвећен српско норвешком пријатељству.

''Заиста је задивљујуће све што смо видели. Нарочито што се може рећи да долазимо чак из Норвешке и видимо историју која нас повезује са Србијом”, наводи Маркус, представник Шведске на Евровизији.

После наступа у Лондону, Берлину, Барселони и Мадриду норвешки дуо уприличио је специјално дружење са фановима уз мини концерт у Горњем Милановцу. Последњи наступ пред велико такмичење на коме ће бити представници Шведске.

Маркус истиче: ''То је нешто о чему смо ми сањали одавно тако да је бити део свега тога задивљујуће и заиста се снови остварују.''

''Вежбамо свакога дана. Мислим да ће све бити добро и заиста се надам да ћемо добити 12 поена од Србије'', додаје Мартинус, представник Шведске на Евровизији.

На избору за Песму Евровизије браћа ће извести нумеру "Unforgettable", која је већ постала веома популарна.

''Они желе са свим тим фановима и да се сликају и све тако да смо морали да ограничимо број на неких четрдесетак, али толико су задовољни овде да су рекли и испред хотела код њих у Београду да ће правити нешто за фанове, тако да - изузетно су добри за сарадњу”, истиче Владимир Долапчев, организатор догађаја.

Шведске представнике за Песму Евровизије српска публика већ познаје. Пре шест година наступали су у Београду. Сада се, кажу, надају, да ће на листи градова следеће европске турнеје бити и Горњи Милановац.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 16:36:30 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5428626/predstavnici-svedske-markus-i-martinus-pred-evrosong-posetili-gornji-milanovac.html
Република Српска упутила извештај СБ УН: Шмит намерно изазавао политичку кризу https://www.rts.rs/vesti/region/5428572/republika-srpska-rezolucija-o-srebrenici-sb-un.html Премијер Републике Српске Радован Вишковић упутио је генералном секретару Уједињених нација и земљама чланицама Савета безбедности 31. извештај у име РС као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, уочи редовног заседања тог тела посвећеног ситуацији у БиХ. Извештај се односи на период октобар 2023. – април 2024. године и у њему, као и у претходним, Влада Републике Српске износи своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савета безбедности и међународне заједнице, преноси РТРС.

У првом делу извештаја, Република Српска још једном истиче приврженост Дејтонском споразуму, који више од 28 година успешно чува мир између три раније зараћена конститутивна народа у БиХ — Бошњака, Срба и Хрвата.

То, како се наводи, укључује опредељеност за уставни поредак, као и суверенитет, територијални интегритет БиХ и подразумева непоколебљиву посвећеност даљем миру у БиХ. У другом делу говори се о брзом напретку који је вишенационално руководство БиХ недавно постигло на питањима интеграције БиХ у ЕУ и истичу кључни кораци неопходни да би БиХ напредовала на путу ка ЕУ.

Република Српска поздравља одлуку Европског савета да призна овај напредак одобравањем почетка преговора БиХ о чланству у ЕУ и понавља снажну подршку интеграцији БиХ у ЕУ.

Објашњава се зашто је федерална уставна структура БиХ не само у складу са захтевима ЕУ, него и зашто је важна за европску безбедност. Наглашава се да је, с обзиром на то да БиХ почиње преговоре о приступању ЕУ, давно прошло време да се суверенитет и демократска самоуправа врате БиХ затварањем Канцеларије високог представника (ОХР).

Како се истиче, као што је ЕУ јасно ставила до знања, "присуство странца који тврди, без икаквог правног основа, да има неограничену деспотску власти у БиХ, супротно је путу БиХ у ЕУ".

Додаје се да је крајње време и да се стране судије у Уставном суду БиХ замене судијама који су држављани БиХ, што је реформа коју је Европска комисија навела међу својих 14 кључних приоритета за интеграцију БиХ у ЕУ. У трећем делу извештаја, Република Српска указује на напоре, како каже, "пензионисаног немачког политичара који тврди да је високи представник, Кристијана Шмита, и његових поборника, да саботира политички напредак БиХ и интеграцију у ЕУ".

Указује се на то да је, само пет дана након што је Европски савет одлучио да отвори приступне преговоре са ЕУ, Шмит "намерно поступајући против јасно изражених примедби ЕУ, издао незакониту одлуку којом наводно доноси 114 измена и допуна Изборног закона БиХ".

"Свестан да су његова диктаторска овлашћења потпуно неспојива са европским путем БиХ и видевши да су партнери на власти у БиХ из реда различитих народа доказали колико могу постићи, Шмит је намерно изазвао политичку кризу да поремети интеграцију БиХ у ЕУ, која му служи као аргумент да БиХ не заслужује суверенитет нити да њоме управљају њене демократске институције", наглашава се у извештају.

Наведено је и да Шмит "прогони грађане на основу закона који је наметнуо, а којим прописује казну затвора за јавне функционере који одбију да се повинују његовим незаконитим декретима".

"У противправном покушају да свргну демократски изабраног лидера, званичници БиХ, поступајући под Шмитовим притиском, подигли су оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика на основу Шмитовог лажног новог кривичног закона", каже се у извештају.

У трећем делу Извештај се наводи да "одређене земље, у супротности са декларисаном подршком тежњама БиХ да уђе у ЕУ, поткопавају политичку стабилност БиХ и саботирају њену интеграцију у ЕУ кроз стално уплитање у унутрашње ствари БиХ".

Истиче се да су сви примери уплитања у унутрашње ствари БиХ "деструктивни су за будуће изгледе БиХ за чланство у ЕУ и успех као државе".

Редовна седница Савета безбедности УН о Босни и Херцеговини требало би да буде одржана средином маја.

Највише тело Светске организације два пута годишње разматра ситуацију у БиХ на основу извештаја високог представника.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 14:43:55 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5428572/republika-srpska-rezolucija-o-srebrenici-sb-un.html