Хлеб "сава" не поскупљује

У наредних шест месеци цена хлеба "сава" требало би да остане 44 динара, јер је са пекарима договорено да им се испоручи још једна количина пшенице из робних резерви.

Министарство трговине договорило се данас са Унијом пекара да се Уредба о производњи хлеба "сава" од брашна Т-500 продужи за још шест месеци по њеном истеку у марту, како би цена тог хлеба и даље остала на максималном нивоу од 44 динара.

Министар трговине Слободан Милосављевић рекао је да је договорено да се пекарима испоручи још једна количина пшенице од предвиђеног контингента од 100.000 тона из робних резерви.

Он је подсетио да је уредба обавезала пекаре да 40 одсто дневне производње мора бити од брашна Т-500, где је маржа ограничена на 9,14 одсто, рок плаћања на 20 дана, а максимална ремитенда на пет одсто.

Председник Уније пекара Зоран Пралица прецизирао је да је договорен контингент испоруке од 50.000 тона пшенице наводећи да је овога пута повећана заинтересованост пекара.

Пралица је додао да се пекари надају да ће после нове жетве цена пшенице опасти тако да они неће бити на губитку ако хлеб буду продавали по 44 динара.

Министар Милосављевић рекао је да ће све предлоге изнети Влади наредне седмице после додатних разговора са пекарима на којима ће покушати да у производњу хлеба од пшенице из робних резерви укључи што више њих.

Унија пекара Србије најавила је јуче да би до краја месеца векна белог хлеба у просеку могла да поскупи на 55 динара, са садашњих 38, односно 44 динара.

Ускоро довољно шећера

Министар Милосављевић најавио је и да ће у наредних неколико дана објавити меру која ће грађанима омогућити довољне количине шећера по прихватљивим ценама. Међутим, није желео да говори о појединостим.

"Многи производи и у сектору аграра достижу историјске максимуме, расте и цена енергената", рекао је Милосављевић, истакавши да министарство и влада у складу са могућностима и ресурсима  "чине све да грађанима Србије, уз добру сарадњу онима који производе, омогући што је могуће прихватљивије цене".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво