Читај ми!

Колико је Србија далеко од изградње нуклеарне електране

Србија крајем марта са руском државном компанијом Росатом потписује Уговор о заједничком предузећу које ће до краја године почети да гради Центар за нуклеарну науку, најављује министар за иновације Ненад Поповић на Светској изложби у Дубаију. Поповић сматра да је решење за енергетску кризу у свету производња нуклеарне енергије и каже да ће Србија о томе разговарати не само са Русима већ и Кинезима, Корејцима, Американцима.

Споразум о отварању заједничког Центра за нуклеарну науку потписан је 2019. Када је председник Путин био у Београду. Сада се с руским стручњацима бира локација.

Зна се да ће бити негде на Дунаву, да ће се градити четири године, а процењује се да ће Центар много допринети образовном систему Србије.

"Пројекат ће бити реализован у неколико фаза. За почетак ће се усмерити на медицинске технологије. Направићемо добру научну базу за образовање и неенергетску примену нуклеарне енергије у Србији и другим земљама региона и шире", рекао је Евгениј Пакерманов из "Росатома".

Професор Природно-математичког факултета у Новом Саду Миодраг Крмор рекао је да је у питању центар који ће моћи да производи изотопе за медицину и пољопривреду. 

"Планирано је да се у том центру производе полупроводници. Биће ту и других индустријских примера који се тичу највећег дела материјала. У принципу, повукао би за собом неколико грана", навео је професор Крмор. 

Иако је у Србији након хаварије у Чернобиљу пре 30 година законом забрањена градња нуклеарних електрана, о њима се последњих месеци све више говори. Да су тема и у разговорима с "Росатомом" потврдио је и председник Вучић након сусрета с Путином у Сочију.

"Спремни смо да нашим српским партнерима понудимо најбоља решења и технологије. Али то мора бити национална одлука, одлука српске државе и народа. И ако буде донета ми смо спремни да је подржимо", навео је Евгениј Пакерманов из "Росатома".

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да постоје иницијалне идеје у вези са изградњом нуклеарне електране у Србији.

"Србија мора да ради оно што раде све најсавременије економије света. Све оне које желе да унапреде своју економију морају да обезбеде јефтину и чисту електроенергију својим компанијама. Једини начин да Србија то уради у будућности – изградња нуклеарне електране и сигуран сам да ћемо у будућности, у наредних годину дана, разговарати са многим партнерима, и из Европске уније, и из Кореје, и из Америке, и из Русије", навео је Поповић.

Да би се са разговора прешло на конкретне договоре, најпре би требало променити закон и укинути мораторијум, решити питања сировина и отпада, школовати стручњаке, променити негативан став јавности о нуклеарној енергији. Зато су нуклеарне електране од Србије далеко бар деценију, кажу стручњаци на изложби светских достигнућа у Дубаију. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво