Мали: Ребаланс буџета отвара пут за даљи економски напредак

Министар финансија Синиша Мали поводом изгласавања ребаланса буџета да ће додатним издвајањима за веће плате, за пензионере и за више капиталних инвестиција, бити отворен пут за даљи економски напредак Србије.

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о изменама и допунама буџета Републике Србије за 2019. годину.

Према речима министра финансија постигнут је велики успех јер трећу годину за редом имамо суфицит у државној каси.

"Зарађени новац сада можемо да расподелимо тамо где је најпотребније. Све ово ме радује, јер се раније ребаланс радио због мањка, а не због вишка прихода. Тешке мере су уродиле плодом, и сада на прави начин можемо да користимо овај додатни новац у буџету", објаснио је Мали.

Захваљујући одличним резултатима, објаснио је Мали, може да се обезбеди повећање плата у јавном сектору.

"Повећање плата у јавном сектору, у распону од 8 до 15 одсто, биће од новембраске плате, а која се исплаћује у децембру. Као што сам и раније напомињао, медицинске сестре ће добити повећање од 15 одсто, а прате их доктори са 10 одсто, установе културе са такође 10 одсто, запослени у просвети и предшколству са 9 одсто", рекао је Мали.

Министар је напоменуо да повећање од 9 одсто могу очекивати и запослени у установама социјалне заштите, МУП-у, као и запослени у Управи царина и Пореској управи.

Најстарији суграђани могу очекивати једнократну помоћ државе у износу од 5.000 динара, за шта ће из буџета бити издвојено 8,5 милијарди динара, а предвиђена су и издвајања за конверзију дела дуга грађана за стамбене кредите у швајцарским францима.

"Квалитетније здравство, школство и социјална заштита су императив Владе, те се зато планирају улагања у изградњу нових, модерних објеката и инфраструктуру, као и увећање плата запослених у јавном сектору. Једнио на тај начин можемо добити услуге по мери грађана", рекао је Мали. 

Министар је напоменуо да је приоритет реализација инвестиционог плана, односно изградња и завршетак ауто-путева, локалних саобраћајница, водоводне и канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода за, како је објаснио, живот по мери свих грађана и још више инвестиција које ће додатно подстићи привредни раст.

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему, као и Закон о изменама и допунама Закона о порезу на додатну вредност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво