Предлог буџета сутра пред посланицима

Предлог буџета за 2019. и сет пратећих закона о којима ће од сутра расправљати посланици, министар финансија представио је скупштинском Одбору за финансије. Одбор оцењује да су приходи и дефицит буџета реално планирани, уз опаске на расподелу средстава и рок који имају да размотре најважније законске предлоге.

С планираним мањком од 0,4 одсто, а укључујући и локалне самоуправе 0,5 процената, буџет је одговоран и води даљем паду јавног дуга и расту привреде, оцењују предлагач и Фискални савет.

"Он је у потпуности уравнотежен, карактерише га социјални аспект, дакле усмерен је ка повећању плата и пензија, дакле ка повећању животног стандарда грађана", навео је ресорни министар Синиша Мали.

Издвајања за пензије са 35 милијарди више него прошле године, реално су планирана, сматра Фискални савет који има примедбу на раст плата у јавном сектору. Оне ће се у просеку повећавати за девет одсто, а фонд за њихову исплату за седам процената.

"Да би се смањио пораст фонда за плате, при порасту појединачних плата, овде се и даље прибегава забрани запошљавања у јавном сектору, то је већ шеста година заредом, иако је било предвиђено да траје само две године", напоменуо је председник Фискалног савета Павле Петровић.

У исто време, плате у приватном сектору расту реалном динамиком од пет одсто годишње. Уз стандард грађана, инвестиције су приоритет буџета.

"Чак 30 одсто више средстава ће бити у буџету за 2019. него у 2018. години. Само из буџета 165,5 милијарди динара, плус остатак до 220 милијарди чине капитални издаци индиректних буџетских корисника и локалне самоуправе", прецизирао је Мали.

Уз примедбе да велики део новца за инвестиције одлази на набавку опреме за војску и полицију, чуло се и да осим путне инфраструктуре треба имати у виду и наставак градње "Јужног тока".

"То је најзначајније за Србију и добро је што нисмо угасили то предузеће које је регистровано у Швајцарској", оценио је Милорад Мирчић из Српске радикалне странке.

Посланици признају да неће стићи да размотре све предлоге.

"Ми смо то добили у петак и ево, имали смо два дана да размотримо 62 закона и најважнији закон у овој години: буџет. Дакле, то је нешто што је заиста недозвољиво", истакао је Горан Ћирић из Демократске странке.

Међу пратећим законима је и Закон о доприносима којим се за проценат смањује намет на зараде, па послодавцима на располагању остаје 12 милијарди динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво