Фискални савет: Дефицит фискално одговоран, повећање плата неоправдано

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић рекао је на седници Одбора за финансије, да је предвиђени дефицит од 0,5 одсто БДП-а за 2019. годину фискално одговоран и додао да ће са таквим дефитицом бити могуће даље смањивање јавног дуга. Замерка Фискалног савета је да буџет није у довољној мери окренут подстицању привредног раста.

Павле Петровић је оценио да дефицит од 29 милијарди динара одговара привреди Србије, јер ће бити могуће даље смањивање јавног дуга у односу на БДП за око 2,5 процентна поена.

"То значи да ће са садашњих 54 одсто, пасти на око 51 одсто", рекао је Петровић.

Како каже, такав дефицит је одржив, јер су јавне финансије од 2017. године уравнотежене, односно приходи и расходи су практично изједначени и то као резултат трајних фактора, а не једнократних прихода.

"Очекујемо да ће се овај минимални дефицит остварити уз неке минималне осцилације, можда ће бити и нешто бољи резултат. То је наставак добре праксе која је започета доласком ММФ-а, да се приходи и расходи конзервативно и реалистично планирају", рекао је Петровић.

С друге стране, Фискални савет Србије недостатке види у томе што буџет није у довољној мери окренут подстицању привредног раста, који је, како каже, основни проблем привреде Србије упркос томе што ће у 2018. години бити преко четири одсто.

Петровић је додао да раст у Србији значајно заостаје са нама упоредивим земљама централне и источне Европе.

"Када погледате последњих пет година, привреда Србије је кумулативно порасла за 10 одсто, упоредиве земље су порасле за 20 одсто. То се одмах одржава и на животни стандард, тако да су земље као што су Румунија, Бугарска или Мађарска већ значајно искочиле са животним стандардом у односу на Србију", објаснио је председник Фискалног савета Србије.

Истакао је да је то био разлог да се буџет за 2019. годину употреби тако да буде снажан подстицај привредном расту, а према оцени Фискалног савета, то је делимично успео.

Проблем структура јавних инвестиција

Петровић каже да је тачно да су капитална улагања повећана са 3,6 на 4 одсто БДП-а, али је, сматра, проблем структура јавних инвестиција.

"Највећи део је отишао за набавку опреме за војску и полицију, и то се дешава другу годину заредом", рекао је Петровић.

Председник Фискалног савета Србије каже да су нето плате у јавном сектору неоправдано повећане и објаснио да се оне од следеће године повећавају за девет одсто, док се у приватном сектору очекује повећање од пет одсто.

"Раст плата у приватном сектиру одређује тржиште и продуктивност рада, оне су објективно одређене, стога неоправдано је да се скоро дупло више повећа плата у јавном сектору", оценио је Петровић.

Петровић истиче да је обим предвиђен за пензије у складу са растом БДП-а и то је, како каже, одрживо, међутим, сматра да би требало да се укину промене закона о ПИО из октобра, и да се поново пређе на систем индексирања према инфлацији и стопи раста.

Када је реч о платним разредима, Петровић каже да с једне стране треба похвалити владу и министарство финансија, јер су покушали да реше то питање, али се показало да то није могло да се уради до 2019. године.

Председник Фискалног савета је поручио да би већ од почетка следеће године требало систематски да се приђе том проблему.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 27. нов 2018, 08:23)
anonymous [нерегистровани]

I posle se cudimo

Kad nam ovi ljudi pricaju ovako, a svaki dan sve teze. Zamislimo svi neku zemlju gde se obecava 2020. godine 500 evra !

(понедељак, 26. нов 2018, 17:36)
anonymous [нерегистровани]

Treba

Poslušati ovog coveka,da Srbija ne upadne ponovo u dužničko ropstvo.