Променом структуре индустрије до већег привредног раста

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић каже да Влада Србије ради на доношењу две нове стратегије - индустријског развоја и паметне специјализације, како би се променила структура индустрије и убрзао привредни раст.

Катарина Обрадовић Јовановић је, наводећи пример прехрамбене индустрије, истакла да је циљ да се коначно, уместо сировина, извозе полупроизводи или готови производи, и да се на тај начин остварује већи приход.

"Уместо да извозимо пољопривредне производе, циљ је да више извозимо храну, односно производе више додате вредности. Није нам циљ да извозимо мале количине таквих производа. Направили смо промену онда када произвођачи постану део ланца, и кад могу стабилно да се шире и расту", рекла је помоћница министра привреде на панелу у оквиру Београдског сајма хране.

Навела је да стратегија индустријске политике мора бити уско повезана са стратегијом паметне специјализације, која предвиђа откривање области у којима држава или регион има критичну масу знања, индустријских капацитета и компетенција и у којима има иновационих потенцијала за позиционирање на глобалним тржиштима.

број коментара 0 Пошаљи коментар