"Летњи Давос" – потребно више а не мање глобализације

Налазимо се на прекретници, пред избором између глобализације и деглобализације, а став Кине је да се глобализација не може и не сме зауставити, оценио је кинески премијер Ли Кећанг, отварајући 12. састанак Светског економског форума, познатији као "Летњи Давос" у Тјенђину.

Охрабрени смо да видимо да тренд глобализације наставља да напредује, поручио је Ли Кећанг на скупу у Тјенђину.

"Речено ми је да на овогодишњем скупу имамо рекордан број учесника. Верујем да је то зато што је овај састанак међународна платформа која привлачи госте из целог света. Представља платформу за мултилатералне сесије које укључују економске и политичке заједнице у разговорима о изазовима. То показује да глобализација не може да се заустави", рекао је Ли.

Истакао је да је неопходно да се идентификују области у којима је неопходан напредак и указао да су кинеске реформе и отварање које се спроводе протекле четири деценије, део тренда глобализације.

"Глобална повезаност коју је омогућио интернет даје свима једнак приступ информацијама и пословном могућностима. У том смислу сматрамо да ти нови покретачи раста свима дају подједанку могућност за напредак. Кина ће се даље отварати према свету и то још брже. Глобализација је Кини и свим земљама дала огромне прилике за развој", рекао је Ли Кећанг.

Овогодишњи "Летњи Давос" одржава се, како се оцењује, у знаку четврте индустријске револуције, а има за циљ да подстакне глобалне иновације и решења глобалних изазова.

Кинески премијер указао је на предности четврте индустријске револуције, истакавши да унилатерализам не може да понуди права решења за изазове с којима се свет суочава.

Ли је најавио да кинеска влада намерава да спроведе пореску реформу чији је циљ смањење терета предузећа, и додао да ће се равноправно третирати домаћа и страна предузећа, најављујући даља унапређења пословног окружења.

"Смањили смо порезе и таксе и рационализовали државну управу како би тржиште подстакло покретаче раста. Захваљујући ентузијазму кинеског народа и мерама које је влада предузела појавили су се нови тржишни актери у Кини. Број тржишних субјеката је у протеклих неколико година превазишао 100 милиона. Само током једне године успели смо да направимо 13 милиона урбаних радних места, а крајња потрошња је примарна снага која подстиче раст", навео је Ли.

Истакао је да Кина неће никада подстицати свој извоз девалвацијом националне валуте и навео да ће уместо у надметању у девалвацији, Кина радити на одржавају стабилности курса.

Шваб: Не смемо одустати од глобалног реда 

Оснивач Светског економског форума Клаус Мартин Шваб рекао је да је свет тренутно суочен с довођењем у питање глобализације политиком протекционизма и укидањем међународних споразума о слободној трговини.

"У том периоду транзиције и тарнсформације, не смемо одустати од мултилатерализма и глобалног реда", поручио је Шваб.

Нагласио је да четврта индустријска револуција има потенцијал да повећа квалитет и обезбеди могућност да се свет суочи с кључним изазовима, да се живи здравије, дуже, и да се води хармоничнији и испуњенији живот.

"Ова револуција је заснована на повезаности и чиниће свет још глобалнијим. Треба више глобализације, а не мање", уверен је Шваб.

Најавио је да ће после 40 година сарадње Светског еконоског форума и Кине ова организација и Пекинг ући у нову фазу сарадње отварањем Центра за четврту индустријску револуцију у Кини.

Отварању скупа "Годишњи састанак нових шампиона" присуствовао је и председник Србије Александар Вучић који се налази у посети Кини, а који је, након свечаног ручка са кинеским инвеститорима рекао да је поновни долазак председника Си Ђинпинга у Србију сигнал инвеститорима да улажу у нашу земљу.

Конференција у Тјенђину је, према Светском економском форуму, највећа до сада с више од 2.000 учесника из 100 земаља, који разговарају о принципима, протоколима, стандардима и решењима за одрживу будућност света.

Четири земље заступљене су на овој конференцији са шефовима држава или влада – поред председника Вучића, "Летњем Давосу" присуствују председник Естоније Керсти Каљулаид, председник Латвије Раимондс Вејонис и премијер Самое Туилаепа Лупесолиаи Саилеле Малиелегаои.

На новоу потпредседника владе или министара представљено је 38 земаља.

Иначе, председник Вучић је на крају посете Кини разговарао са премијером Ли Кећангом, после чега је рекао да је констатовано политичко једногласје, те да би Кина волела да и убудуће види независну, самосталну и јаку Србију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи