Вучић: Долазак Сија у Србију – сигнал инвеститорима

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Тјенђину да је веома важно што је председник Кине Си Ђинпинг прихватио да поново посети Србију јер је то сигнал инвеститорима да улажу у нашу земљу. Оснивач Светског економског форума Клаус Мартин Шваб похвалио економске резултате Србије који су, како каже, довели до тога да она постане "хаб у региону".

Вучић је данас у Тјенђину, где је присуствовао отварању састанка Светског економског форума "Годишњи састанак нових шампиона", и разговарао са гувернером провинције Хебеј и представницима компаније "Хбис", која је власник Железаре у Смедереву.

Затим је присуствовао свечаном ручку који је за српску делегацију и кинеске компаније приредио оснивач Светског економског форума Клаус Мартин Шваб.

Шваб је похвалио Србију за изузетне економске резултате који су довели до тога да она постане, како је рекао, "хаб у региону".

"Ви сте пример да једна земља није имала баш све елементе да може економски брзо да се развија. Постали сте хаб у региону. Ви сте други мост за иницијативу ‘Један појас један пут' у Европи. Жеља нам је да на овом ручку не причамо о великим стварима већ да направимо конкретне везе између Кине и Србије", поручио је Шваб.

Председник Вучић је истакао да су на ручку биле значајне кинеске компаније, међу којима и десет које су у самом светском врху, односно међу првих 500.

"Имали смо састанак којим је Шваб председавао, а ту су биле све најмоћније кинеске компаније, њих 12 укупно, а од тога седам или осам, можда и 10 које су међу првих 500 најбогатијих и најуспешнијих у целом свету. Никада нисам имао прилику, нити је било ко од наших људи имао шансу да се сретне са 'крем де ла крем' кинеских команија. Ово први пут", казао је председник Вучић.

"Дошли су на ручак са српском делегацијом да причају шта можемо да радимо. Остаћемо у контакту", рекао је Вучић.

Позив за "добар бизнис" у Србији  

Шваб, човек који иначе у Давосу окупља Трампа и Сија и друге важне људе из целог света је, како је пренео Вучић, рекао:

"Први пут када сам упознао премијера Вучића 2014. године Србија је била земља у готово очајном стању, земља која је пропадала и свима је било јасно да је само питање када ће да се закључају врата. Данас, само четири године касније, за тако време после тога можемо да констатујемо да је Србија једна од најуспешнијих земаља, не само у региону, већ и да има стопу раста и суфицит у буџету какве немају ни многе земље у ЕУ."

Позвао је инвеститоре да праве конкретне договоре, долазе што више у Србију и да направе што више доброг бизниса у Србији, пренео је Вучић његове речи.

Вучић је додао да је представник савеза кинеских компанија оценио као велику ствар што је кинески председник одлучио да посети Србију, јер јасно шаље сигнал свим кинеским инвеститорима да дођу у Србрију.

Указао је да је међу присутнима било представника највећих светских енергетских и петрохемијских компанија, трећа највећа авио-компанија и други.

Истакао је да је ова посета Кини, као што је најављивао, била од огромног значаја.

"Требају нам роботи, модерне технологије"

Вучић се осврнуо и на четврту индустријску револуцију, додавши да је на "летњем Давосу" све у складу с тим.

"Ја разумем да они који су говорили да ће Србија да пропада под Вучићем у нашој земљи сада не могу да прихвате никако да Србија буде једна од водећи земаља у Европи по брзини економског раста, и са уређеним финансијама", приметио је Вучић.

Указао је на то да "морамо да уђемо у то коло и прихватимо оно што је најбоље јер нећемо имати шансе да напредујемо".

"Видео сам да су ми се неки у Србији који ништа не знају, а још мање воле да раде, смејали када сам говорио о вештачкој интелигенцији, роботима. Погледајте, овде робити развијају емоције, и мере емоције код човека са којим их размењују", приметио је Вучић.

Председник је поручио да ће учинити све да модерне технологије доведе у Србију и навео да је о модерним технологијама и иновативности говорио и кинески премијер Ли Кећијанг на скупу.

"Поставили су роботе, каже да могу да препознају десет типова емоција код човека. То је вештачка интелигација, то у свету побеђује. Ја ћу да молим и тражим, можда нећу ништа да успем, али ако успем – знам да сам много тога урадио за Србију", рекао је Вучић у контексту најављене посете Си Ђинпинга Србији.

Вучић је казао да је срећан што је успео да доведе у Нови Сад Развојни истраживачи центар Континентала, као и због више таквих компанија, али истиче да тога треба још више.

"Требају нам роботи. Потребни су нам летећи аутомобили, чипови, све оно за шта смо се борили и мучили, а нисмо успевали. Данас имамо у софтверској индустрији извоз већи од милијарду евра. Већ смо нешто успели", казао је Вучић.

Додоа је да је премијерка Ана Брнабић врло посвећена дигитализацији и да верује да ће у наредном периоду и подршку кинеских и других пријатеља у свету, нешто од те производње моћи да се обезбеди у Србији.

Тиме ћемо моћи, истиче, да сачувамо омладину у нашој земљи.

"То доноси победу и резултат у будућности", нагласио је Вучић.

Изразио је велико задовољство посетом Кини.

"Тешко да ћу имати посету са више конкретних резултата, посебно са најавом још бољих резултата у будућности. Чули сте кинеске велике компаније, када су чули да председник Си поново долази у Србију, то је било као магнет. Добили су на кинеском све наше боршуре, податке. Баш сам задовољан. Биће ту још много ствари. Из године у годину се повећава, постајемо један од кључних партнера Кине у Европи", закључио је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво