Вучић у Тјенђину – отварање Економског форума и споразуми са провинцијом Хебеј и "Хбисом"

Државна делегација Србије предвођена председником Александром Вучићем учествује на летњем заседању Светског економског форума у граду Тјенђину – познатијем као "Летњи Давос". Потписана два документа са провинцијом Хебеј и компанијом "Хбис". На крају посете састанак са кинеским премијером Ли Кећангом.

Александар Вучић је присуствовао отварању 12. годишњег састанка под називом "Нови победници" у организацији Светског економског форума, после чега је уследио сусрет са гувернером провинције Хебеј Су Ђином и представницима компаније "Хбис", која је власник Железаре у Смедереву.

Тема разговора била је досадашња сарадња и могућности за њено даље унапређење, а потписана су два документа о сарадњи.

Гувернер провинције Хебеј рекао је да је заједнички циљ да Железара у Смедереву добро ради и функционише и да ће учинити све што сматрају да је неопходно, и што Влада Србије сматра неопходним, да би Железара радила како треба.

Вучић је узвратио да је и њему драго што Железара сада добро ради, што је повећала капацитет производње за 30, а профит за 39 одсто. Додао је да је јуче на састанку са председником Си Ђинпингом највише пажње посвећено управо Железари, односно да је Си о њој говорио као о нечему што доживљава и емотивно, а не само као економски пројекат.

Разговарало се и о другим могућим пројектима у Србији, од којих је најважнија могућност да компаније из Хебеја изграде индустријску зону у Београду.

У присуству председника Србије државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић потписао је Меморандум о разумевању о кинеско-српском индустријском парку у Смедереву са провинцијом Хебеј.

Такође је потписао и Протокол о разумевању Министарства привреде и "Хбиса".

Вучић се у Тјенђину састао и са оснивачем Форума Клаусом Мартином Швабом, као и са председником Светског економског форума Берге Брендеом.

Уследио је ручак са кинеским компанијама које су заинтересоване да улажу у Србији.

Председник Србије се састао и са кинеским премијером Ли Кећангом, са којим је, како је најављено, разговарао о економској сарадњи пре свега у области иновативних технологија, као и о могућности да Кина помогне Србији у иновационим технологијама и развоју нових високотехнолошких производа.

Од премијера се чуло да би Кина волела да и убудуће види независну, самосталну и јаку Србију, рекао је Вучић после састанка са Ли Кећангом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара