Вучић: Политичко једногласје, Кина жели јаку Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на састанку са премијером НР Кине Ли Кећангом констатовано да су две државе сагласне o свим политичким питањима. Од премијера Лија смо чули да би Кина волела да и убудуће види независну, самосталну и јаку Србију, рекао је Вучић.

Александар Вучић је у обраћању медијима након састанка са кинеским премијером Ли Кећангом рекао да су јучерашњи и данашњи састанци огромна част за Србију.

"О свим политичким питањима изразили смо готово једногласје и подршку једни другима – ми политици једне Кине, а они подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије", пренео је Вучић након састанка.

Од премијера Лија смо, рекао је, снажно чули да би НР Кина волела да и убудуће види независну, самосталну и јаку Србију.

"Рекао је да смо ми вечни пријатељи, да смо то показали једни другима у тешким условима и временима, не само када је то лако", рекао је Вучић.

Председник Србије је изразио захвалност Кини не само на међународним односима већ и на људским.

"Ми ћемо увек са огромном захвалношћу памтити шта су они учинили за нас у Железари, али и што су у тешким политичким тренуцима 1999. били са нама, као и сваки пут кроз савремену историју Србије", рекао је председник.

"Потребна помоћ Кине у четвртој индустријској револуцији" 

Подсетио је да се данас сусрео са гувернером покрајине Хебеј, која је величине Немачке. Било је, навео је, речи о додатним инвестицијама и могућности да најзначајније компаније из те провинције улажу у индустријски парк у Смедереву.

Кинеског премијера је, подстакнут "летњим Давосом", замолио да нам Кина помогне око четврте индустријске револуције.

"Потребна нам је помоћ Кине у модерним технологијама, роботизацији друштва. Молио сам и очекујем да се и наша делегација пре моје наредне посете Кини у априлу, када ће бити други самит у оквиру иницијативе 'Један појас – један пут', на који смо лично позвани само председник Русије Владимир Путин и ја, припремити и послати неколико тимова како бисмо видели где бисмо могли да добијемо учешће и додатно развијамо технологије и сачувамо памет у Србији, обезбедимо младима будућност, да сем радно интензивног и капиталног дела, добијемо модерне технологије којима до сада нисмо успели да овладамо", рекао је Вучић додајући да је то била главна тема разговора са Лијем уз искрене изразе пријатељства.

Кина је у последње време постала чак пети трговински партнер Србије. Иако се значајно повећава извоз у ту земљу, неупоредиво је веће оно што добијамо из Кине, напомиње председник.

"Све је више кинеских инвеститора, тиме треба да се дичимо и храбримо. Кинески пријатељи виде у Србији искреног, поузданог пријатеља и самосталну, суверену, независну земљу. Знају да није могуће вршити притисак на Србију, и рећи нам 'одреците се пријатељства са Кином', док год Србија има снажно руководство које зна којим путем да иде", истакао је Вучић.

Србија не окреће леђа пријатељима 

Вучић је рекао да је 2013. и почетком 2014. осмишљавана политика, имајући у виду неопходне реформе које су биле пред Србијом и знајући да мора да се постави позиција Србије на глобалном нивоу, али тако да љубоморно штити своју независност и поштује пријатеље и не окреће им леђа. Такву позицију су према Руској Федерацији сачувале само Србија и БиХ, захављујући Републици Српској, напоменуо је председник.

"Нисмо увели санкције Руској Федерацији без обзира на притиске. Издржали смо, чврсто смо на европском путу. У врло компликованој глобалној ситуацији смо одбранили интересе Србије и направили најбоље односе са онима који нису увек нужно у најбољим односима са ЕУ и САД. С таквом политиком ћемо наставити и на ту сам политику поносан јер сам лично учествовао у њеном креирању и она даје веома добре резултате", рекао је Вучић.

Подсетио је и да је 2014, када смо кренули у реформе, имао први састанак са Лијем, након чега је дошао у Београд, а присуствовао је и отварању Пупиновог моста.

"Ми смо, како је (оснивач Светског економског форума) Шваб данас рекао, били сиромашна и очајна земља, а данас је Србија земља наде, будућности, звезда ученик ММФ-а, која је прошла кроз трогодишњи програм са највишим оценама и која данас има једну од највећих стопа раста у Европи и трећу годину заредом суфицит у буџету", рекао је председник Србије.

Указао је да су то резултати који говоре да ћемо у наредном периоду са стопом од око 4,5 одсто увећавати БДП наше земље, што би био драматичан раст и страховито брзо ћемо се приближити економски неупоредиво развијенијим економијама у Европи.

Напоменуо је да, ипак, морамо да водимо рачуна и о свим политичким стварима које нису нимало једноставне.

"Много тога доброг доносимо Србији"

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да посета Кини за њега још није завршена, и да ће бити окончана тек када седне у авион. Очекује га вечера са премијером Кине Ли Кећангом.

"Ја ретко кријем и нисам неко ко је неемотиван па да могу да сакријем. Веома сам срећан, знам да смо много тога доброг донели, видеће се у будућности", рекао је Вучић.

Подсетио је на ситуацију у смедеревској железари, где радници имају сигурну будућност, а млади се школују како би могли да раде у Смедереву.

Долазак кинеске компаније у "Бор" ће такође, уверен је Вучић, донети много тога доброг – отвориће се "Церово", "Мајданпек", Борска јама.

Вучић је посебно истакао значај отварања индустријског парка и захвалио министрима и Томиславу Николићу, чија је канцеларија обавила значајан посао.

Онима који су га критиковали када је "спомињао свињске главе и папке", рекао је да је било исто и када је у питању сарадња са Турском у случају говеда, а данас се први пут увећава производња говеђег меса.

"Кренућемо сада да увећавамо производњу и свињског меса", рекао је Вучић.

Председник је имао поруку и за оне који га критикују. "Лако је из кафића критиковати оне који даноноћно раде и боре се за своју земљу. Нека наставе, ја сам сигуран да грађани виде разлику између нас и оних који би да се смеју свему, а нису никакав резултат направили", навео је председник Србије.

Вучић је рекао да је синоћ било "посебно компликовано" јер су целу ноћ тражили везу како би гледали утакмицу између Црвене звезде и Наполија.

Председник Вучић је одговарао и на питања новинара у вези са изјавом Бакира Изетбеговића и наводима Иве Давора Штира. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво