Како се покреће ИТ бизнис у Србији?

Београдски Стартит центар први је у Европи добио менторску подршку “Гугловог” глобалног програма акцелерације и подршке стартаповима. Бесплатна подршка тек основаним компанијама, које траже своје место под сунцем, велики је успех и подстрек за оснаживање српске ај-ти индустрије. Драгоцена је и помоћ државе. Ове године само преко Фонда за развој почетницима је намењено 583 милиона динара, ИПА фондови дају два милиона евра за иновативне пројекте, док их Влада суфинансира са два милона евра. А како се покреће ИТ бизнис у Србији?

Вера Стевановић завршила је успешно курс "Стартап академије". Суоснивач је фирме " творца мобилне апликације за навијаче који омогућава да на своје слике ставите грб, боје или навијачке поруке омиљеног клуба и тако га подржите на друштвеним мрежама.

"Научили смо како да размишљамо, како да развијемо тај производ, како да га пласирамо на глобално тржиште, што је једно невероватно искуство. Такође, ми смо као полазници шесте Стартит академија освојили као победници и средства која су нам веома помогла да тај производ направимо и да га пласирамо", каже Вера Стевановић,  из стартап "Меч деј стикерса".

На  "Стартап академији" основано је 25 предузећа са око стотину запослених, а њих 15 опстало је на тржишту. Те младе компаније прикупиле су пет милиона долара страних инвестиција и оствариле више од 20 милиона евра прихода.

На јесен, ментори из Гугла учиће их стратегији производа и развоју бизниса, корисничким искуствима и корисничком интерфејсу, како да развијају технологију, маркетинг и вештине презентације.

"Ко је међу сто најбољих људи на свету за то и посвети вама неколико сати свог времена и пренесе вам своје знање, то је врста увида и вредности који паре не могу да купе. Јер та количина акумулираног знања је нешто што не може да се нађе на тржишту", каже Вукашин Стојков из "Стартит центра" Београд.

Према званичним анализама, у протекле две и по године отворено је скоро 5.000 нових компанија у области програмирања. Само у 2017. основано 2009 нових, што је 30 одсто више него годину раније, а у првој половини ове године двоструко више него у 2016.

"Очекује се да ове компаније, које су основане у 2017. години, тих нешто преко 2000 предузетника или д.о.о. компанија оствари преко четири милијарде динара профита", каже Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржава развој Стартап хабова, технолошких инкубатора и ИТ кластера у девет градова, а у те сврхе у 2018. одвојено је 25 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво