"Декотра пауер" – пет година без плате

Седамнаест радника фирме "Декотра пауер" из Лознице већ пет година на посао долазе о свом трошку, а послодавац им, како тврде, дугује чак 66 зарада. Осим неизмирених плата, радници негодују и због лоших услова рада, јер струју немају већ три године.

Скоро потпуни мрак у оронулој портирници крај једне од капија некадашње "Вискозе" нарушава само одсјај свеће. Tих оронулих 10 квадрата нису сценографија неког хорор филма, већ радно место запослених у фирми "Декотра пауер".

"Немамо шта да купимо да једемо, овуда мишеви ходају по овоме столу. Морамо да долазимо, не знамо шта ћемо", каже радник Радомир Матић и додаје да запослени у "Декотри" немају алтернативу.

Проблеми са зарадама, радници кажу, почели су још 2010. године, а плате и доприноси им нису исплаћени од 2012. када је "Топлана" уместо "Декотре пауер" почела да снабдева Лозничане грејањем.

"Ја сам успео да наплатим преко суда негде око 650.000, значи две тужбе по 300 и нешто хиљада, али ми ипак фирма, пошто шест година нисам примао плату, значи дугује негде око два милиона", рекао је Милоје Николић.

Радник Предраг Петровић напомиње да плату није примио, а да има четири члана породице у којој нико није запослен.

У "Декотри пауеру" кажу да је предузеће од 2012. године у блокади и да чекају на инвеститора који би у Лозници, по ранијим договорима, требало да гради гасну електрану. Додају и да су радници пре неколико година одбили њихов предлог о споразумном прекиду радног односа уз отпремнину.

"Фирма дуги низ година нема прихода, а самим тим ни могућности да се радницима исплаћују зараде. Важно је напоменути да све сваког месеца радницима обрачунавају зараде на нивоу пресека негде тридесет пет, шест хиљада што је, сматрамо, сасвим довољно и већина радника је своја права са својим обрачунским листама утужила и неки су и добили своје надокнаде", истиче директор ове компаније Слободан Павловић.

Радници "Декотра пауера" кажу и да су се обраћали свим надлежним институцијама – од министара у Влади, преко надлежних у градској управи, до инспектора рада. Одговора је, кажу, понекад и било, али решења до сада не.

Уколико се у наредних неколико дана не нађе решење за њихов проблем, најављују да ће кренути у протесте, штрајком глађу испред Владе Републике Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво