Чадеж: Напредује увођење дуалног образовања

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж током посете модној кући "ПС фешн" у Чачку је најавио да ће уз подршку Привредне коморе Србије, у оквиру увођења дуалног образовања, од следеће школске године бити уведено и текстилно одељење у том граду.

Марко Чадеж је рекао новинарима да добро напредује увођење дуалног образовања у Србији, на чему ради Привредна комора Србије.

"Укупно двадесетак профила ћемо имати од следеће школске године, од шпедитера, угоститеља, службеника у банкарству и осигурању, трговаца у малопродаји. Полако се развија увођење дуалног образовања, од пилот пројекта до системског решења", истакао је Чадеж.

Навео је да следи и усвајање новог закона о томе уз подршку партнера из Аустрије и Немачке, као и да на њему већ ради Министарство просвете.

"Циљ је да деца добију адекватно стручно образовање и вештине, а заиста могу да га добију у компанијама", нагласио је председник ПКС-а.

Навео је да је та чачанска фирма "ПС фешн" један од лидера домаће текстилне индустрије, с обзиром да је конкурентна на домаће и тржишту региона.

"Имају проблем квалитне радне снаге. У овом региону није било дуго текстилног одељења у школама", навео је Чадеж.

Модној кући "ПС фешн" у Чачку, која има више од 470 запослених, недостаје око 150 радника да би могла да прошири производњу.

"Велики проблем у текстилној индустирији је сива економија. Привредна комора Србије у радној групи са Министарством финансија и царином покреће то питање и тражи доношење конректних мера", нагласио је председник ПКС-а.

Истиче да тај проблем доста оптерећује оне који уредно измирују своје обавезе према држави, док се суочавају са нелојалном конкуренцијом.

"Прихватили смо, такође, сугестију око проблема укупног волумена бруто плате у односу на порезе и доприносе, поготово код делатности где радницима нису плате толико велике да се направи нека врста релаксације у бруто делу како би се проширила база", навео је Чадеж.

Како каже, ако се смањи део тих обавеза и прошири база, на пример, са нових 150 људи колико је овде потребно држава ће имати више новца у буџету.

Чачанској фирми "ПС фешн" недостаје образовни кадар за обављање послова шивача, кројача и моделара, а оптерећује их и неконтролисан увоз јефтине конфекцијске робе, посебно из Кине. Месечни производни капацитети тренутно износе 50.000 комада готових производа који укључују одевне предмете и пратеће детаље.

Продају реализује кроз ексклузивне малопродајене објекте у више од 90 градова, са тенденцијом даљег ширења. Своју мрежу су проширили поред БиХ и Црне Горе и на тржиште Хрватске, Македоније и Словеније.

Власник и извршни директор Предраг Пантовић је рекао да би држава кроз смањење оптерећења на плате заправо произвођачима у овој делатности отворила простор и за повећање ниских зарада запослених.

"Изборили смо се за текстилно одељење заједно са Привредном комором Србије и градоначелником. Али, није сврха да створимо само шиваче и производне раднике, то можемо овде за месец дана, већ да млади који себе виде у дизајну и моди стекну базично познавање овог посла кроз шивење. Моја супруга Слађана је доказ да не може бити квалитетан дизајнер нити моделар онај ко не зна да шије", рекао је Пантовић.

На подршку Привредне коморе Србије у повезивању науке и привреде, обезбеђивању средстава за развој нових иновативних производа и отварању врата страних тржишта могу да рачунају и технолошке компаније као што су "Алфако инжењеринг" који се бави пројектовањем извођењем и одржавањем термотехничких инсталација, као и старт уп "Плазматех" који је већ развио око 500 различитих производа од најмањих технолошких уређаја до комплетних машина и система.

Чадеж је после посете фирми "Алфако" рекао да та компанија после првих корака у уградњи система за климатизацију и грејање развија и сопствене производе и ради за највеће свестке марке попут "Волво", "Мана" и друге.

"Са њима смо разговрали о проблему недостатка радне снаге, морамо да улажемо у образовање и нови начин системског образовања у компанијама", навео је председник ПКС-а и додао да је и ту било речи о смањивању оптерећење за фирме како би могле више да производе.

"То је стална тема коју имамо са компанијама и владом и очекујемо нека померања и добре вести у другом квраталу ове године", навео је Чадеж.

Истакао је да ће ПКС повезати ту фирму са компанијама којима су такви призводи потребни, индустријама и фабрикама.

Руководилац развоја у предузећу "Алфако" Михаило Јовић је рекао да та фирма, која запошљава 74 радника, континуирано улаже у истраживње и развој, снабдева домаће тржиште и извози у земље окружења и ЕУ.

Компанија је радила термотехничке инсталације за велике међународне компаније, као што су немачки "Ман", британски "Ролс ројс", фабрике камиона и аутомобила "Волво" у Белгији и Шведској.

Јовић наводи да интензивно раде и на производњи компонената за грејну и вентилациону технику, као и производњу топлотних пумпи.

Чадеж је након посете фирми "Плазматех" рекао да је она најбољи пример сарадње науке и привреде, у оквиру Научно технолошког парка у Чачку.

"Ова фирма је направила успешан призвод, од сопственог развоја истраживања, улагања у идеју и иновативност до тога да сама може да произведе, на пример, фабрику пелета, од горионика до машина за паковања и то и механички и софтверски. То је ретко видети не само у Србији већ и у много развијенијим економијама. Зато смо и дошли овде, јер постоји огроман потенцијал, да помогнемо оваквој фирми", оценио је Чадеж.

Додао је да ће Привредна комора Србије тој фирми отворити врата на другим тржиштима, како у региону где постоји велико интресовање за ту технологију, али и у Европи и широм света.

"Привредна комора Србије је само прошле године организовала фирмама више од 7.000 сусрета у оквиру међународних форума", рекао је председник ПКС-а.

Власник "Плазматеха" Бранимир Плазинић је рекао да је та иновативна фирма основана 2013. и да је члан Научно технолошког парка Чачак.

"Данас се захваљујући развоју бавимо производњом и 50 пута већих горионика на пелет, дрвени чипс или пиљевину. Сматрамо да овај производ има велики извозни потенцијал, али нам је у налажењу испитивању тржишта и за развој продајне мреже потребна помоћ", навео је Плазинић.

"Плазматех" има и јединствено решење за производњу плоча од отпадног тетрапака, коју је применила фирма "Фепло", а од Привредне коморе Србије очекује помоћ у промоцији и испитивању страног тржишта и излазак на већа тржишта, што би овој фирми омогућило запошљавање најмање 20 до 30 нових радника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво