Динкић:Убрзање европског пута Србије

Динкић и Рен истакли су у Бриселу да Србија има перспективу у Европској унији уколико настави са економским реформама. Оли Рен потврдио је да Србија може постати земља кандидат 2009. године.

Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић разговарао је  у Бриселу са комесаром Европске уније за проширење Олијем Реном о убрзању европског пута Србије и примени Прелазног трговинског споразума са Европском унијом.

Европски комесар рекао је да ће примена Прелазног споразума омогућити Србији да стекне искуства и приближи се Унији.

Динкић је изразио задовољство што је европски комесар подржао убрзање европског пута Србије и нагласио да ће доста тога зависити од Владе Србије.

"Приоритет наше Владе је да да током следеће године добијемо статус земље кандидата за чланство у Европској унији. Такође, очекујемо да следеће недеље у српском парламенту буде усвојен пакет закона који ће омогућити убрзање пута за стављање Србије на белу шенген листу, односно за укидање виза за грађане Србије који путују у Европску унију", рекао је Динкић.

Динкић је рекао да је европског комесара за проширење обавестио и о плановима Србије за изградњу инфраструктуре, посебно у области саобраћаја на Коридору 10.

Потпредседник Владе изјавио је да је Србија у потпуно другачијем положају од Мађарске и Украјине које су од ММФ-а затражиле финансијку помоћ, јер влада у Београду с ММФ-ом жели да склопи споразум само да би имала праве смернице за будуће реформе.

Споразум са ММФ због реформи, а не због кредита

"Србија од ММФ, за разлику од Мађарске и Украјине, не тражи новац и српски буџетски дефицит ће ове године бити свега око један одсто, док Мађарска има највећи буџетски дефицит у Европи", рекао је Динкић.

Министар економије и регионалног развоја објаснио је да је Србија програм с ММФ-ом тражила пре глобалне финансијске кризе "зато што смо хтели да имамо сигурност. да имамо програм који ће нам помоћи да имамо праве оријентире ка будућим реформама. А с друге стране да имамо могућност позајмљивања средстава, ако се за то укаже потреба".

"Наш аранжман ће бити без коришћења новца од ММФ-а, за разлику од Мађарске и Украјине које траже новац. Нама новац није потребан јер су наше девизне резерве далеко веће од укупне новчане масе. Али желимо да имамо аранжман ради подршке реформама у Србији", закључио је Динкић.

Коментаришући изјаву гувернера НБС Радована Јелашића да је Европска комисија обећала да ће размотрити давање макроекономске помоћи Србији ако Београд потпише споразум с ММФ-ом, Рен је одговорио да то питање треба поставити европском комесару за финансије и економију Хоакину Алмунији.

Европска централна банка је Будимпешти одобрила пет милијарди евра подршке за стабилизацију мађарских финансија.

Динкић је у среду у Бриселу у својству председника странке Г17 плус учествовао на самиту Европских народних партија, који окупља партије десног центра.

На самиту су учествовали лидери европских земаља - кацеларка Немачке Ангела Меркел, премијер Италије Силвио Берлускони, премијер Словеније Јанез Јанша и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво