Угрожени инвестициони фондови

Представници инвестиционих фондова у Србији затражили од државе да формира интервентни фонд од 10 милиона евра који би им омогућио да одговоре на захтеве улагача и поврате поверење. Добровољни пензијски фондови и осигуравајуће куће нису угрожени.

Ликвидност и губитак поверења улагача, као последица светске финансијске кризе, највећи су проблеми инвестиционих фондова у Србији. 

"Вредност имовине којом управљају инвестициони фондови смањена је са 63 милиона евра у октобру прошле године на тренутних 27 милиона евра", навели су представници фондова.

Државни секеретар у Министарству финансија Слободан Илић рекао је да ће представници фондова тражити формирање државног интервентног фонда.

Илић је најавио да ће држава, као једну од мера за смањење утицаја светске кризе на финансијски сектор и продубљивања тржишта хартија од вредности, идентификовати пет компанија које ће емитовати корпоративне обвезнице на Берзи до краја године.

Представници фондова су затражили и либерализацију девизног тржишта, која би им омогућила да стално купују и продају девизе.

Тиме би друштво за управљање имало прилику да улаже у фонд који је основало, а рок за исплату улагача био би продужен на пет до десет радних дана.

Представници фондова су истакли да добровољни пензијски фондови у Србији нису погођени финансијском кризом због тога што улажу на дужи рок, али да би требало омогућити њихово ширење пошто могу да буду амортизери у кризним ситуацијама.

Сектор осигурања безбедан

Светска финансијска криза није угрозила сектор осигурања у Србији, закључено је на састанку представника осигуравајућих кућа са члановима владине Радне групе за праћење утицаја глобалне кризе на српско тржиште.

Државни секретар Слободан Илић рекао је су у осигуравајућим кућама последњих дана приметили оклевање и одлагање одлука клијената око куповине полиса животног осигурања, али да није било повлачења средстава.

Председник Удружења осигуравача Србије и генерални директор "Делта Ђенералија" Небојша Дивљан рекао је да српска осигуравајућа индустрија нема пласмане у проблематичне хартије од вредности у иностранству од којих је и потекла криза.

Штедни облици осигурања и средства осигураника пласирана су у најконзервативније и најсолидније хартије од вредности, а то су обвезнице старе девизне штедње, нагласио је

Дивљан и навео да је осигуравајућа индустрија прати ситуацију на финансијском тржишту због својих депозита у банкама.

Дивљан је оценио да је банкарски сектор у Србије "врло здрав, а може и да издржи панику штедиша" и поздравио иницијативу Владе да са представницима сектора финансијских услуга размотри тренутну ситуацију и предлоге мера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво